• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Munkov "Vrisak" - najskuplja slika

Delo Edvarda Munka prodato je za rekordnih 120 miliona dolara.

Jedna od četiri verzije "Vriska", i jedina koja se još uvek nalazi u privatnom vlasništvu, prodata je u njujorškom "Sotbizu" nakon samo 12 minuta nadmetanja.

Kupac koji nije imenovan pazario je sliku norveškog ekspresioniste za rekordnih 120 miliona dolara. Ukupno se nadmetalo sedmoro potencijalnih kupaca, a novac od prodaje biće upotrebljen za izgradnju muzeja, hotela i umetničkog centra u Norveškoj.

Ova verzija "Vriska" jedina je koja na ramu ima i nekoliko rečenica Munkove poezije.

"Hodao sam stazom sa dvoje prijatelja, Sunce je zalazilo, nebo se pretvorilo u krv. Stao sam, iscrpljen, i naslonio se na ogradu. Krv i jezici vatre obojili su nebo iznad crno-plavog fjorda. Moji prijatelji su nastavili, a ja ostao drhteći od zebnje - osetio sam beskrajni vrisak kako prolazi kroz prirodu", napisao je slikar.

Prethodni rekord u ceni za umetničko delo držala je Pikasova slika "Akt, zeleno lišće i bista", prodata za 106,5 miliona dolara pre dve godine.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sladjana

Vristi mi se kad gledam ovu sliku...mada, kad malo bolje razmislim, da ne kosta toliko mnogo, ovo impozantno umetnicko delo bi moglo posluziti kao savrsen poklon bivsoj ljubavi ;)

Luka

Ne znam, ne znam, ne znam... svaka čast, slika jeste poznata, sve to stoji, ali niko ne može da me ubedi da mu je ovo lepo! Biću iskren i reći ću da slika, pored toga što je enormno ružna, iziskuje trud koji može da uloži svako ko ima imalo osećaja za mešanje boja. A oblike može da izvuče i sedmogodišnje dete. Ne shvatam ovakvu umetnost, za mene su umetnici Rembrant, Rubens, Van Gog, Šumanović...

Darko

Mogu da shvatim da je ovo remek djelo prodato za tolike pare,ali ne mogu da shvatim kako je bilo koje Pikasovo djelo prodato za vise od 100 eura.

SERIJE