• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba portreta Petra Omčikusa u SANU

Akademik, istoričar Vasilije Krestić otvorio je sinoć izložbu portreta akademika Petra Omčikusa (86) u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, koja obuhvata 168 radova nastalih od 1939. do danas.

Krestić se ogradio da ne nastupa kao stručnjak već se odazvao pozivu dugogodišnjeg prijatelja da otvori izložbu i da želi da govori o umetniku koga je posmatrao dok radi pa i dok je slikao i vajao njegove portrete.

"Fascinirale su me umetnikove šake sa jakim prstima kao u kovača ili gorostasnog mornara, ali ti prsti su postajali tako elegantni i prefinjeni kada su povlačili poteze četkom ili oblikovali glinu i to je radio brzo, sa lakoćom", rekao je Krestić.

On je primetio da se Omčikus "nije trudio da portet liči na modela već da uhvati neki njegov gest, karakternu osobinu i to isto važi i kada vaja i prsti mu se kreću kao da u njima ima posebne senzore".

Podsetivši da su kritičari izrekli puno laskavih reči o Omčikusovom delu i da ne želi da mu se zameri pogrešnom interpretacijom jer bi ga umetnik prilikom nekog novog portretisanja mogao izvrgnuti ruglu, Krestić je rekao da Omčikusa odlikuje i smisao za humor što se može primetiri i na njegovim slikama.

Upravnik Galerije SANU, akademik Dušan Otašević je naveo, kako je rekoa, "suvoparne" podatke o izložbi i onima koji su je pripremili i uradili reprezentativni katalog i zahvalio se muzejima i privatnim kolekcionarima što su pozajmili radove za izložbu koja će tarjati tokom maja i juna, sa mogućnošću da bude produžena.

Otašević je istakao da su ovu značjanu izložbu za SANU i za srpsku umetnosti finansijski pomogli Ministarstvo kulture i TP "Lasta".

Direktorka Fondacije Kosa Bokšan-Petar Omčikus dr Vesna Repić-Đujić je rekla da je saradnja oko izlozbe sa galerijom SANU bila uspešna i da se Fondacija angažovala oko prikupljanja portreta i njihove stručne obrade.

Ona je dodala da je deo portreta koji nije mogao da bude izložen u galeriji SANU postavljen u Fondaciji gde će biti prikazani sledećeg utorka (22. maja) uveče.

Umetnik je izjavio Tanjugu da mu "mnogo znači ova izložba, pre svega zato što je velika, lepa i milo mu je da pokaže svoj trud".

"Malo sam iznenađen da sam ipak dosta toga napravio", dodao je umetnik i pozvao posetioce da dođu da je vide jer bi ga veselilo da čuje šta oni misle o njegovim delima.

Otvaranju izložbe je, pored potpredsednika SANU Ljubiše Rakića i drugih članova Akademije, prisustvovao i lider Srpske napredne stranke i predsednički kandidat Tomislav Nikolić, čiji se portret nalazi u postavci.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE