• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni 3. Mucijevi dani u Ateljeu 212

U čast najslavnije generacije Ateljea 212, koja je svojim umetničkim radom obeležila pozorišni život zemlje, u Beogradu je od 18. do 24. maja 2012, treći put održan pozorišni Festival Ateljea 212 "Mucijevi dani".

Festival je posvećen velikom reditelju i dugogodišnjem upravniku Ljubomiru Muciju Draškiću, ali i razvoju i podsticanju regionalne pozorišne saradnje.

Publika je u toku sedam festivalskih dana imala priliku da da vidi neke od najboljih predstava iz pet susednih zemalja i da u prijateljskom druženju upozna pozorišne stvaraoce iz našeg bliskog okruženja.

“Mucijevi dani” tradicionalno su počeli premijerom Ateljea 212, pa je i ovoga puta festival otvorila predstava “Zoran Đinđić”, autorski projekat Olivera Frljića, koja se bavi problemom razvoja demokratskih ideja sa kojima se suočavamo u reformskim procesima nakon ubistva premijera Đinđića.

Pred prepunim salama na velikoj sceni izvedene su predstave Gradskog pozorišta iz Podgorice "Lukrecija iliti Ždero" u režiji Jagoša Markovića, komedija Narodnog pozorišta iz Sarajeva "Hamlet u Mrduši Donjoj ili Hamlet zna što narod ne zna" u kojoj igra Josip Pejaković, Kruševačkog pozorišta "Iza rešetaka" u režiji Kokana Mladenovića. Prvi put posle raspada Jugoslavije došlo je Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa dramom "Smrt trgovačkog putnika" i izuzetnim Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi, a dramsko kazalište "Gavella" iz Zagreba izvelo je predstavu "Prolazi sve", u režiji Olivera Frljića. Festival je zatvorio ansambl Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora sa predstavom "Zbor ptica", koju je režirao priznati slovenački umetnik Jernej Lorenci. Na sceni Petar Kralj izvedene su predstave iz Sarajeva, Smedereva i Beograda.

U pratećem programu, tokom festivala organizovana je "Škola pozorišne publike – Diplomirani gledalac", izložba "Lica Mire Banjac" Muzeja pozorišne umetnosti Vojvodine povodom 60. godina umetničkog rada naše velike glumice i Master Class glume Nikole Ristanovskog, u kome je devet mladih glumaca iz Beograda, Sarajeva i Podgorice kroz dramske radionice imalo priliku da razmeni iskustva različitih dramskih škola i pristupa. Atelje 212 je bio domaćin preko dvestotine gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i predstavnika pozorišta i festivala iz regiona, iz Rijeke, Zagreba, Maribora, Kopra, Skoplja, Novog Sada…

Svake večeri poseban žiri birao je glumca večeri, koji je kao nagradu dobio specijalno za ovu priliku izrađen srebrnjak sa izgraviranim Mucijevim likom. Na Trećim „Mucijevim danima“ Srebrnjake su dobili: Kristina Stevović(za ulogu Lukrecije u predstavi Lukrecija iliti Ždero, Gradskog pozorišta Podgorica), Josip Pejaković (za ulogu Hajrage, zvanog Bukara u predstavi Hamlet u Mrduši donjoj, NP Sarajevo), Mustafa Nadarević (za ulogu Vili Lomana u predstavi Smrt trgovačkog putnika, HNK Split), Milan Marić (za ulogu Peđe Vasića u predstavi Iza rešetaka, Kruševačkog pozorišta), Jelena Miholjević (Za ulogu Franje u predstavi Prolazi sve, Dramskog kazališta Gavella, Zagreb), Branko Jordan (Za ulogu Pupavke u predstavi Zbor ptica, SNG Maribor).

"Mucijevi dani" su festival koji ne postavlja i ne priznaje granice, već na jednom mestu okuplja i spaja različite pozorišne energije, stavove, shvatanja i iskustva koja istražuju i najskrivenije pore našeg društva i vremena i shvataju pozorište kao otvoreni prostor neprestanog dijaloga s publikom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE