• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TV otkriva tajne Beogradske mumije

Beograd se može pohvaliti da je, uz Zagreb i Ljubljanu, jedan od retkih gradova u regionu koji u zbirci najznačajnijeg muzeja ima i jednu mumiju. Posle dužeg vremena ona je izložena u Kapetan Mišinom zdanju.

Termin Beogradska mumije se odnosi na mumifikovano telo koje potiče iz starog Egipta, a koje je u Beograd doneo i poklonio Narodnom muzeju 1888. godine Hadži Pavle Riđički.

Zna se čak i kako se mumija, odnosno mumifikovani čovek zvao, Nesmin. Danas zahvaljujući digitalnoj forenzičkoj rekonstrukciji Nesminovog lica znamo i kako je taj sveštenik izgledao dok je bio živ.



Njegovo ime u prevodu znači "onaj koji pripada bogu Minu". Zapisano je da je Nesmin bio sveštenik, kao i svi muški članovi njegove porodice.

Inače Beogradska mumija potiče iz grada Akhmima, 200 kilometara udaljenog od Luksora, a Hadži Pavle Riđički je mumiju kupio upravo u Luksoru.

Mumija koja se nalazi u posedu Narodnog muzeja ima veliki značaj za arheologiju. Naime, utvrđeno je da gusto smotani papirusni svitak koji je otkriven blizu srca mumije predstavlja jedan od najpotpunije očuvanih verzija egipatske Knjige mrtvih.

Svitak je potpuno čitljiv i arheolozi veruju da bi mogao da bude svojevrsni vodič kroz podzemni svet starog Egipta. Zanimljivo je da Beogradska mumija jedina za koju se zna da je svitak pronađen tamo gde su ga balsamer i sveštenik ostavili.

Mumija je od svog premeštanja u Srbiju bila izložena u Narodnom muzeju, ali je sa Prvim svetskim ratom i oštećenjima koje je ova institucija pretrpela kao i vitrina u kojoj se tada čuvala mumija, Nesmin počeo svoje seljakanje.

Brojna zdanja u Beogradu su bila "kuće" Beogradske mumije, ipak turblentna vremena su uslovljavala selidbu. Konačno, 1962. godine, mumija je uklonjena iz stalne postavke Narodnog muzeja i preseljena je u muzejski depo.

Nakon dve decenije tavorenja u depou, mumija je preseljena u Podgoricu u Galeriju umjetnosti nesvrstanih zemalja, međutim kako se nije uklapala u izložbenu zbirku i tamo je završila u depou.

Konačno 1992. godine mumija se vraća u Beograd, a prva naučna proučavanja su počela 1993. godine. Mumija i kovčeg u kome se nalazi su tokom dugog niza godina u kojima je čuvana u neadekvatnim uslovima, pretrpela brojna oštećenja.

Dugo se čekalo na adekvatnu izložbenu vitrinu zahvaljujući kojoj znatiželjni posetioci danas ponovo mogu da vide Nesmina u okviru postavke Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu.



Dugo vremena mumija se nalazila daleko od očiju javnosti, a privilegiju da je vide su imali retki.

"Mogli su da je vide studenti arheologije tokom svog školovanja kako bi se bliže upoznali sa kulturom Egipta i to ponekad. Ipak, zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja, Filozofskog fakulteta u Beogradu i Gradskog sekretarijata za privredu obezbeđena je specijalna vitrina za izlaganje mumije i zahvaljući njoj i šira javnost sada ima priliku da vidi mumiju", kaže PR Narodnog muzeja, Gordana Grabež.

Uz mumiju su bili izloženi i neki od predmeta sa kojima je ona bila sahranjena, a nova prilika kada će posetioci moći da vide mumiju biće naknadno utvrđena.

"Posle završetka "Dana evropske baštine", biće utvrđena i tačna dinamika poseta ovom prostoru jer uskoro počinje nova školska godina, pa će studenti ponovo početi da koriste fakultetske prosotrije. Ne želimo da posetioci ometaju nastavu tokom radne nedelje, pa ćemo tek naknadno objaviti kada će posetioci ponovo moći da vide mumiju", dodala je Gordana Grabež.

(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)

Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubirku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na [email protected], ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE