• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena "Radost Evrope"

Tradicionalna 43. dečja manifestacija "Radost Evrope" završena je sinoć svečanim koncertom u Centru "Sava", kojim je proslavljen Međunarodni dan deteta.

Gledaoci su tokom koncerta mogli da uživaju u najrazličitijim vrstama scenskih nastupa dece iz 20 zemalja učesnica, ali i da na jednom mestu sagledaju različite pristupe u radu sa decom, od tradicionalnih do savremenih.

Koncert je počeo himnom manifestacije, pesmom Dragana Lakovića i Kolibrija "Sve što raste htelo bi da raste" i tada su deca svih zemalja učesnica izašla na scenu obučena u najrazličitije šarene kostime od vilinih konjica, balerina u trikoima i hobotnica, preko ostalih vodenih stvorenja do onih koji su nosili narodne nošnje, futurističke kostime i onih koji su bili obučeni kao mornari.

Nakon himne počeli su kratki igrokazi na sceni koji su odgovarali temi manifestacije koja je ove godine glasila - "Spuštajmo potoke u reke široke, razvijajmo leve i desne pritoke" (Duško Radović).

U njima je bila zastupljena dramska priča koja govori o ideji čuvanja prirode i voda i o vrednostima prijateljstva i solidarnosti. U igrokazima su učestvovali glumci Milan Pajić, Maša Dakić i Jelena Petrović.

Ista ideja se prožimala kroz video najave koje su prethodile nastupu svake zemlje.

Ove godine, povodom jubileja DKCB, 60 godina od osnivanja, na koncertu u Centru "Sava" predstavnik Srbije je bio Baletski studio DKCB. Koreografiju je radila Elena Kovačević u saradnji sa Draganom Stanisavljević, na muziku Balkan music cluba, studenata klase kamerne muzike profesora, kompozitora i pijaniste, pokojnog Miloša Petrovića.

Reditelj gala koncerta je bila Đurđa Tešić, urednik manifestacije Ivana Tabori-Obradović, autor animacija Marija Milanović-Lazarevski, a scenograf Dragoslav Ivković.

Kompozitor koncerta je bio Igor Gostuški, kompozitor video najava Ivan Brkljačić, a koreograf Elena Kovačević.

Manifestaciju je takođe obeležilo i 90 godina od rođenja dečjeg pesnika Duška Radovića. Na scenu, koja je bila prepuna boja prvo su izašla deca predstavnici Slovenije, a nakon njih počeli su da se nižu nastupi dece iz drugih zemalja, koji su u punoj sali centra "Sava" pokazali svoja igračka, pevačka i glumačka umeća.

Koncert se završio kako je i počeo, himnom "Radosti Evrope", a svi učesnici su se okupili na sceni mašući svojim vršnjacima iz publike i igrajući uz poznatu melodiju.

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Radost Evrope" koja je počela je 1. oktobra učestvovala su deca iz BiH, Bugarske, Grčke, Italije, Kipra, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Kine.

Tokom pet dana trajanja jedne od najvećih i najstarijih dečjih manifestacija u zemlji i regionu, vršnjaci iz cele Evrope imali su priliku da se druže i predstave kroz različite vidove umetničkog izražavanja - kroz klasičnu, tradicionalnu, džez i savremenu igru, dramu i muziku.

(Tanjug, foto InfoLink)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE