• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre tačno 120 godina rođen je Ivo Andrić

Ivo Andrić rođen je na današnji dan 1892. godine, u Docu kod Travnika. Ovaj veliki pesnik, književnik i diplomata, Nobelovu nagradu za književnost je dobio 1961. godine.

Obeležavanju rođendana našeg Nobelovca pridružio se i najpopularniji pretraživač na svetu Google, koji Ivi Andriću odaje počast na pretraživačima sa srpskim, hrvatskim i bosanskohercegovačkim domenom.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. u Dolcu kod Travnika. Detinjstvo je proveo u Višegradu, gde je završio osnovnu školu.

Otac mu je umro dok je još bio dečak, pa se s majkom kao dvogodišnjak preselio u Višegrad kod očeve sestre, a život u tom gradu je ostavio traga i na njegovo pisanje. Nakon osnovne, u Sarajevu je 1903. upisao srednju školu, Veliku gimnaziju, a slovensku književnost i istoriju studirao je na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu.

Nakon Prvog svetskog rata se bavio i diplomatijom, obavljao je poslove pomoćnika ministra spoljnih poslova i vanrednog poslanika i opunomoćenog ministra u Berlinu.

Andrić je nakon 1945. godine postao prvi predsednik Saveza književnika Jugoslavije, dok je Nobelovu nagradu za celokupno životno delo dobio 1961. godine.

Njegova prva pesma "U sumrak" objavljena je 1911. u časopisu Bosanska vila, a 50 godina kasnije dobio je Nobelovu nagradu, za roman "Na Drini ćuprija" i celokupno stvaralaštvo.

Iz njegovog stvaralaštva izdvajaju se romani "Travnička hronika", "Gospođica", "Prokleta avlija", nedovršen "Omer-paša Latas", kao i zbirke priča "Nemirna godina", "Žeđ", "Jelena, žena koje nema", i meditativna proza "Znakovi pred puta". Andrićeve knjige prevedene su na tridesetak jezika.

Ivo Andrić umro je 13. marta 1975. u Beogradu, u 83. godini.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ika

“Mnogo samuješ i dugo ćutiš, sine moj, zatravljen si snovima, izmoren putevima duha. Lik ti je pognut i lice blijedo, duboko spuštene vjeđe i glas kao škripa tamničkih vrata. Iziđi u ljetni dan, sine moj! - Šta si vidio u ljetni dan, sine moj? Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vječno, a čovjek slab i kratkovjek. - Šta si vidio, sine moj, u ljetni dan? Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vječna. - Šta si vidio, sine moj, u ljetni dan? Vidio sam da je ovaj život stvar mučna, koja se sastoji od nepravilne izmjene grijeha i nesreće, da živjeti znači slagati varku na va

ZRS

“Ja!- Teska rec, koja u ocima onih pred kojima je kazana odredjuje nase mesto, kobno i nepromenljivo, cesto daleko ispred ili iza onog sto mi o sebi znamo, izvan nase volje i iznad nasih snaga. Strasna rec koja nas, jednom izgovorena, zauvek vezuje i poistovecuje sa svim onim sto smo zamislili i rekli i sa cim nikad nismo ni pomisljali da se poistovetimo, a u stvari smo, u sebi, vec odavno jedno.”

Ana

Ja sam veliki postovalac Andrica i njegovih dela.

SERIJE