• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanska "Odiseja" 2012.

Najveća regionalna koprodukcija oduševila Novi Sad. Beograđani će moći da je vide u maju sledeće godine u Ateljeu.

Najveća pozorišna koprodukcija u regionu, predstava "Odisej", prema tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog i sa glumcima iz Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, izvedena je sinoć na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava je imala svoje prvo i još nekoliko izvođenja prošlog leta na Brionima, a potom je nastavila putovanje i s velikim uspehom je izvedena u Mariboru, a zatim i u hrvatskoj prestonici. Novi Sad je "počašćen" predstavom tri večeri za redom.

Izvođenje u Beogradu možemo da očekujemo u maju sledeće godine u Ateljeu 212.

Interesantna priča o životnom putovanju koje svako od nas ima, kao i glumački kolektiv okupljen oko ovog projekta, predstavio je dramu o Odiseju i time iznova približio univerzalnu ideju o slobodi i povratku, pomirenju i katarzi. Trebalo bi napomenuti da je predstava dobila zanimljiv kontekst i zbog politički osetljivog trenutka u kojem je stigla u Srbiju.

Mešoviti ansambl prefektno je odigrao i otpevao izuzetno zanimljivu zamisao reditelja Popovskog.

Njegov asistent Luka Cortina objasnio nam je kako je raditi sa toliko mešovitih glumačkih profila.

"Bilo je veliko zadovoljstvo, ali i čast stvarati ovaj projekat sa izuzetnim mladim glumcima, koji predstvljaju jednu novu generaciju, ali i sa glumačkim bardovima poput Svetozara Cvetkovića i Borisa Isakovića. Estetika predstave ne bi bila zamisliva bez makedonskog benda Foltin, koji su deo glumačkog ansambla. Oni uživo muzički boje predstavu, pa samim tim muzika postaje nosilac bita predstave. Muzika ‘vozi’ predstavu", objasnio je Cortina.

Hrvatski glumac Ozren Grabarić, maestralno je odigrao ulogu Odiseja i time se pokazao kao predvodinik "novog talasa" hrvatske pozorišne scene.

Ništa manje ubedljivi u dočaranju likova ove drame bili su i Anita Mančić, Jasna Đuričić, Nataša Matjašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Branko Jordan, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

Drama "Odisej” je najveća koprodukcija u regionu, a rađena je u saradnji Teatra "Ulisiz” Radeta Šerbedžije na Brionima, Kazališta Gavela u Zagrebu, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, beogradskog Ateljea 212, Teatra na navigatorot iz Skoplja i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

(MONDO - Tijana Dušej, foto Facebook SNP-a)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Bilo je neverovatno sinoć u Novom Sadu!!! Sve čestitke svima koji su zaslužni za izvođenje! \"A za koga Vi radite?!\" Hahaha...

SERIJE