• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo arhitekta Oskar Nimajer

Brazilski arhitekta Oskar Nimajer, čija je vizija pre 50 godina oblikovala futuristički izgled Brazilije, preminuo je u 104. godini, izvestila je brazilska televizija "Globo".

Nimajer, koji je 1988. godine osvojio najprestižniju nagradu u arhitekturi - Prikerovu nagradu, smatra se ocem brazilske arhitekture.

Čuveni arhitekta, pionir u upotrebi prenapregnutog betona i svojim visokim, krivudavim oblicima, učestvovao je u oblikovanju Brazilije 1960. i autor je više od 600 drugih dela širom sveta.

Krajem 1940-ih bio je istaknuta figura međunarodne arhitekture i radio je na zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku sa Le Korbizjeom.

Nimajer je 1956. postavljen za glavnog arhitektu na ambicioznom projektu izgradnje novog glavnog grada Brazila u amazonskoj džungli i zahvaljujući Braziliji postao je jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata.

Autor je više od 400 zgrada uključujući i galeriju Serpentina u Londonu, Penang džamiju u Maleziji i sedište Francuske komunističke partije u Parizu.



(Agencije, foto Beta/AP)

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kojot

Veliki sledbenik Le Corbusiera... Neki imaju primedbe na njegov rad u Braziliji... meni se svidelo u potpunosti iako nisam neki ekspert za arhitekturu. Veliki prostori, siroki bulevari, ciste forme, dosta zelenila i vode... meni se takva arhitektura svidja.

biz

...bog nek prosti..

Student arhitekture

Jedan od najboljih, arhitekata danasnjice. Nemogu da verujem, bas o njemu smo juce pricali na predavanju i neko je postavio pitanje da li je jos uvek ziv, profesorka je odgovorila da nije ni ona sigurna. Evo sad smo sigurni da vise nije. Hvala mu za sva dela koja je ostavio za sobom, nek mu je vecna slava.

SERIJE