• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska nova godina Beogradske filharmonije

Koncert u četvrtak obeležiće kraj ciklusa novogodišnjih koncerata.

Obeležavanjem Kineske nove godine u četvrtak, 7.februara u Kolarčevoj zadužbini, Beogradska filharmonija će zatvoriti svoj popularni ciklus Novogodišnjih koncerata u ovoj sezoni.

Kao i prethodnih sezona, samo u promenjenom terminu održavanja koncerata, četvrtkom umesto petkom, Beogradska filharmonija obeležila je Nove godine po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i predstoji po kineskom kalendaru.

Na petom, poslednjem koncertu iz ciklusa Nove godine Beogradska filharmonija proslaviće kinesku Novu godinu uz dirigenta Elaju fon Erlenbaha i solistu, violončelistu Lionela Kota.

Na programu je Lju Feng "Svečanost", Jan Đinsuan "Devojka sa belom kosom", Kigang Čen "Odraz prošlosti", koncert za violončelo i orkestar, Bao Juankai "Kineski predeli i zvuci", Vang Fulin "Moje kinesko srce" i Veng Ksilin "Noć festivala baklji" iz Simfonijske poeme Junana.

Solista na koncertu, mladi violončelista iz Švajcarske Kote (26) posvećen je savremenoj muzici, na njegovom repertoaru su brojne savremene kompozicije, koje izvodi kao solista i kao kamerni muzičar.

Nedavno je dobio Nagradu švajcarskog ambasadora za 2011. godinu i premijerno nastupio u dvorani Vigmor u Londonu. Nagrađen je na Međunarodnom takmičenju Lutoslavski u Varšavi, Takmičenju Brams u Austriji i dobitnik je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Dotcauer u Drezdenu.

Koncertnu Kinesku novu godinu predvodiće nemački dirigent Erlenbah koji je 1997.godine dobio poziv da postane prvi strani šef-dirigent u Kini. Takođe je bio glavni dirigent Kineske nacionalne opere i baleta u Pekingu a od 2000. godine dirigovao je u Pekinškom simfonijskom orkestru.

Od 2009. godine, imenovan je za šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra Džeđang gde je umetnički direktor Muhai Tang. Takođe radi i kao umetnički direktor Evroazijskog simfonijskog orkestra iz Seula u Koreji.

Erlenbah je sarađivao sa brojnim evropskim orkestrima među kojima sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, berlinskim Teatrom Metropol, Nemačkim filmskim orkestrom, Lajpciškom filharmonijom, Državnom operskom kućom u gradu Desau, Češkim simfonijskim orkestrom u Pragu i Simfonijskim orkestrom Češkog radija, Poljskom kamernom filharmonijom, Nemačkom severoistočnom operskom kućom i mnogim drugim orkestrima.

(Tanjug, foto Petar Stojanović)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE