• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Na Drini ćuprija" (ni)je na sigurnom

U Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH tvrde da je za nesporazum oko Andrićeve knjige kriva pokvarena brava.

Prva verzija Andrićevog romana "Na Drini ćuprija" sigurna je i nalazi se u Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH, gde tvrde da je priča o nestanku u stvari nesporazum koji je nastao zbog pokvarene brave. Da li je to zaista tako nismo mogli da se lično uverimo, jer u muzej nije moguće ući, a nisu nam dozvolili ni da pogledamo, ili fotografišemo roman.

"Nije tačno da je prva verzija romana nestala. Ona je u našem muzeju i sigurna je. Reč je o nesporazumu. Naime, brava blindiranog sefa u kom se nalazi roman je pokvarena. Ta informacija je vjerovatno povod za širenje neistina o nestanku romana", kaže za MONDO viši kustos muzeja, koji je zadužen za spise i stvari Ive Andrića, Nedim Mušović.

Prema njegovim rečima, brava je pokvarena već neko vreme, ali besparica, kao i nebriga nadležnih organa za muzej, ali i kulturu uopšte, krivci su što brava nije popravljena.

"Nismo imali novca da je popravimo, ali danas ili sutra očekujemo ekipu koja će promeniti bravu. Moram da naglasim da smo učinili sve da bi vrednosti koje se nalaze u muzeju bile sačuvane. Uprkos teškoj situaciji, osposobili smo stalni video nadzor, a imamo i čuvara... Imamo odličan protivprovalni i protivpožarni sistem", dodao je Mušović.

Ipak, nisu dozvolili da se lično uverimo da je Nobelom nagrađeni roman na svom mestu, jer "muzej radi smanjenim kapacitetom, a roman se nalazi u sefu, jer izložbenog prostora - nema". Ipak, fotograf jednog sarajevskog portala dobio je dokaz da je rukopis na mestu.

(Erna Saljević, MONDO)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

posteno govoreci

Muzej u Sarajevu je zatvoren zbog cinjenice da ide 100 godisnjica od ubistva Franca Ferdinanda i pocetka 1. svjetskog rata...u tom muzeju postavka i istorija su potpuno promjenjeni...za Bosnjake i zvanicno Sarajevo Gvarilo Princip je terorista...Principov most na Miljacki se ne zove vise tako...tako uce i u skolama na casovima istorije...poenta svega je da se ocekuje dolazak francuskih i drugih TV ekipa...koje ce raditi dokumentarne programe na tu temu...i sad ko` fol muzej ne radi jer nema para...sto se tice Ive Andrica on je od 1992. izbacen iz lektira u svim skolama u Federaciji...

SERIJE