• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Konstantin je oslobodio reč iz katakombi"

Ministar za kulturu Bratislav Petković rekao je večeras, neposredno pre premijere predstave "Konstantin", da je Milanski edikt 313. godine označio versku ravnopravnost, prestanak progona hrišćana i "oslobodio reč koja je do tada bila u katakombama".

"Bez oslobođene reči nema pozorišta i kulture", rekao je Petković, koji je bio domaćin večeri u kojoj je izvedena premijera "Konstantina" u režiji Juga Radivojevića.

Predstavi su, među gostima, prisustvovali supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić i predstavnici političkog i javnog života Niša i Nišavskog okruga.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je izrazio zadovoljstvo što je pisac teksta istorijske drame o Konstantinu Velikom, čija se premijera izvodi u njegovom rodnom gradu i u danu njegovog rođenja, upravo niški književnik Zoran Stojiljković.

On je kazao da je predstava "Konstantin" najatraktivnije ostvaranje realizovano na niškim daskama od osnivanja niškog pozorišta za koje je vladalo veliko interesovanje.

Perišić je izrazio očekivanje da će "Konstantin" biti pozorišni događaj u 2013. godini.

Posle obraćanja Petkovića i Perišića, snimateljskim ekipama i fotoreporterima brojnih medija nije dozvoljeno da zabeleže početak predstave, zbog čega su negodovali poslenici javne reči, a u sali je ostala samo ekipa RTS-a.



I dok su Nišlije i druge zvanice dolazile na premijeru, pristalice Liberalno-demokratske partije delile su letke s pozivom na bojkot te predstave, navodeći da ona mnogo košta.

Oni su na platou ispred Narodnog pozorišta delili letke sa sloganom "Pod ovim znakom ćeš zaraditi", i držali transparent na kome je pisalo "Bojkot".

LDP je akciju organizovao ukazujući da je za predstavu izdvojeno 19 miliona dinara, kao i da su pojedini honorari članovima autorskog tima neprimereno visoki.

Policija je legitimisala organizatora akcije Srđana Pešića, koji je rekao da oni nisu imali nameru organizovanog okupljanja, već samo podelu letaka i skretanje pažnje Nišlijama na visinu koštanja predstave.

Predstavu "Konstantin" režirao je Jug Radivojević, dramaturg je Ivan Velisavljević, adaptaciju teksta radio je Spasoje Ž. Milovanović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimografi su Bojana Nikitović i Stefan Savković, a kompozitor je Vladimir Pejković.

Igra glumačka ekipa koju predvodi Miodrag Krivokapić, koji se pojavljuje u ulozi starog Konstantina. Premijera u Beogradu biće održana 4. marta.

(agencije/MONDO/Foto: Dragan Vujičić, Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kreator

e cime pune glave srpskoj deci danas. o kome srpska deca pisu hvalospevne sastave i referate. koga ova drzava oce da slavi ove godine, a uz opstu histeriju crkve. coveka koji je ubio sina, ubio zenu, ubio sestrinog muza, ubio sestrinog sina. neki smatraju da je taj konstantin primio hriscanstvo na samrti, sto potvrdjuje koliko je iskren hriscanin bio. Neki cak smatraju da hriscanstvo nikad nije ni primio.

SERIJE