• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba samo za “pravoverne oči”

Kolaž "Jezus" umetnice Antee Arizanović iz Ljubljane povučen je sa kolektivne izložbe umetničke grupe "Dez.org" u smederevskoj Galeriji savremene umetnosti.

Kolaž "Jezus" umetnice Antee Arizanović iz Ljubljane povučen je sa kolektivne izložbe umetničke grupe "Dez.org" u smederevskoj Galeriji savremene umetnosti.

Umesto kolaža, dimenzija 20x15 centimetara koji prikazuje ženu sa telom muškarca, razapetu na krstu, sada na zidu galerije stoji upozorenje "Sliku gledate na vlastitu odgovornost".

Na zahtev posetilaca dežurni na izložbi pokazuje kolaž.

Rad Antee Arizanović povučen je na preporuku Skupštine opštine Smederevo, pošto je nekoliko posetilaca reagovalo na sadržinu tog kolaža, rekla je Beti kustos galerije Nataša Radosavljević.

Jedan posetilac je videvši rad, narednog dana u galeriju doveo i dva sveštenika da ocene rad. Oni su pogledali kolaž, ali ga nisu komentarisali, rekla je Radosavljevićeva.

Potpredsednik Skupštine opštine Smederevo Slavica Bradarić rekla je da su se vernici žalili gradskim vlastima, ali i crkvenoj opštini da taj kolaž "vredja verska osećanja pravoslavaca" i da je o tome obavešten i vladika braničevski Ignjatije.

Bradarićeva je rekla da je ta slika "neprimerena" i prenela izjavu episkopa braničevskog Ignatija da se "ne meša u svetovne stvari".

Antea Arizanović je izjavila da je bila šokirana kada je organizator izložbe telefonski obavestio da je njen kolaž povučen zbog reakcije nekoliko posetilaca.

"Taj kolaž se bavi ljudskom situacijom, a ne verskim osećanjima niti crkvom uopšte. Moja želja je bila da onoga ko gleda kolaž navede na razmišljanje. Ne mogu da zamislim šta bi sve takvi ljudi zabranili i ne mogu da verujem da se tako nešto dešava", dodala je umetnica.

Antea Arizanović je rodjena 1978. godine u Ljubljani, gde je 2003. godine diplomirala na Visokoj školi za crtanje i slikanje. Magistarske studije na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) završava u Beogradu.

Umetnička grupa "Dez.org" deluje tako da članovi grupe pozivaju goste za čiji rad su sigurni da će pobuditi interesovanje. Izlagači su rodjeni u bivšim republikama Jugoslavije, a školovanje dovršili ili usavršili u Beogradu.

Umetnici su izložili kolaže, crteže, makete, fotografije, ulja na platnu, digitalnu štampu na papiru i na aluminijumskoj foliji, vez i video zapis. Izložba će biti otvorena do polovine septembra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE