• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedostaje 170.000 umetničkih dela širom sveta

U svetu se čak 170.000 umetničkih dela vodi kao nestalo, uključujući 167 radova Renoara, 166 Rembrantovih, 175 Vorholovih i više od 200 Dalijevih dela.

U svetu se čak 170.000 umetničkih dela vodi kao nestalo, uključujući 167 radova Renoara, 166 Rembrantovih, 175 Vorholovih i više od 200 Dalijevih dela.

Samo oko deset posto ukradenih dela biva pronadjeno, delom zbog istrage, ali delom i zato što ih je teško prodati.

Kradljivci nekada traže otkup, ili dela prodaju daleko ispod vrednosti. To je trenutak kada neki od njih "dolijaju" - italijanski moler koji je ukrao "Mona Lizu" 1911. uhvaćen je dve godine kasnije kada je pokušao da je proda.

Dela se kradu zajedno sa ostalim dobrima iz privatnih objekata, ili iz muzeja. U većini kradja učestvuju zaposleni u muzeju.

Munkove slike odneli su, 2004. iz muzeja u Oslu, maskirane naoružane osobe, u vreme kada je muzej bio otvoren za posete. Policija nije iznela detalje o tome kako su pronadjene.

U februaru, naoružane osobe upale su u Muzej Šakara do seu tokom karnevala u Rio de Žaneiru i odneli slike Pikasa, Monea, Matisa i Dalija.

Jedna od najvećih kradja u toj oblasti dogodila se u SAD. Dvojica muškaraca prerušenih u policajce ušla su 1990. u Muzej Izabela Stjuart Gardner tokom proslave Dana Svetog Patrika i odneli radove Vermera, Degaa, Manea i Rembranta.

Na vrhu liste pljački umetničkih dela je kradja iračkih artefakata tokom američke invazije te zemlje 2003.

Ove godine, američke službe pronašle su vredni irački artefakt ukraden 2003. - statuu iračkog kralja Entemene bez glave.

U Austriji, osumnjičeni za kradju odveo je policiju do ukradene, 50 miliona evra vredne, figurine firentinskog renesansnog majstora Benvenuta Čelinija, koju je zakopao u šumi.

Ipak, ima i priča bez srećnog kraja.

Francuski konobar Stefan Brajtvizer osudjen je prošle godine na 26 meseci zatvora zbog kradje 239 umetnina - vrednih od 11 miliona do 15,6 miliona evra - koje je ukrao prilikom poseta provincijskim muzejima.

Brajtvizerova majka pokušala je da zaštiti sina tako što je cepala slike i bacala ih u kanal. Policija je u blatu pronašla 102 predmeta - satove, posude, vaze, statue. Ipak, mnoge umetnine zauvek su izgubljene.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE