• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napokon Nušićeva sabrana dela

"Prosveta" je u utorak predstavila kopletna Sabrana dela Branislava Nušića u 15 tomova koje je za manje od godinu dana priredio teatrolog Raško B. Jovanović.

"Prosveta" je u utorak predstavila kopletna Sabrana dela Branislava Nušića u 15 tomova koje je za manje od godinu dana priredio teatrolog Raško B. Jovanović.

Prema rečima urednice edicije Mirjane Milosavljević, ovo je najkompletnije izdanje Nušića (1864-1938) koje je do sada priredjeno, od 1932. godine, kada je štampana prva verzija kod Gece Kona. Tada je Nušić odlučivao koji će tekstovi biti uključeni.

Poslednje izdanje štampano je pre četvrt veka, a u novom se našlo sve što je ikada štampano, bilo da se radilo o knjigama, časopisima ili je prepisivano za potrebe pozorišta.

Milosavljevićeva je istakla da mnogi stereotipi o Nišuću moraju da se napuste, jer sada je predstavljen u punom svetlu, ne samo kao komediograf i dramski pisac, već i kao pripovedač, putopisac, pesnik.

"Savremeni čitaoci će imati priliku da prepoznaju u Nušiću jednog velikog i raznovrsnog pisca koji se oprobao u svim zanrovima, bavio se uspeošno novinarstvom i autor je prvog udžbenika o retorici, a sam je bio veliki govornik", rekla je Miosavljevićeva.

Ona je skrenula pažnju na 14. tom u kome su sakupljeni svi tekstovi koji se odnose na Kosovo, jer je ocenila da su oni još neprevazidjeni i aktuelni.

Na kraju 15. toma nalazi se Nušićev kulturni testament koji je napisao 1937. godine, ali treba da ga čitaju danas svi poslenici u kulturi, preporučio je Jovanović.

Cena Nušićevih sabranih dela je 10.500 dinara ili 3.500 dinara za svako kolo od pet knjiga, a prodavaće se na Sajmu knjiga u Beogradu, uz popust od 30 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE