• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedno popodne za nadrealizam

U Francuskom kulturnom centru u Beogradu u sredu će - na samo nekoliko sati - biti izložena dela nekoliko srpskih i francuskih slikara - nadrealista koje su od izuzetnog istorijskog značaja.

U Francuskom kulturnom centru u Beogradu u sredu će - na samo nekoliko sati - biti izložena dela nekoliko srpskih i francuskih slikara - nadrealista koje su od izuzetnog istorijskog značaja.

"Oko nadrealizma", izložba slika Vaneta Bora, Maksa Ernsta i Odilona Redona ilustruje bliskost početaka nadrealizma u Francuskoj i Srbiji, a posvećena je sećanju na pisca Andrea Bretona, idejnog vodju tog umetničkog pravca, rečeno je danas novinarima u Francuskom kulturnom centru (FKC).
FKC organizuje izložbu u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda i Muzejom savremene umetnosti, i na toj poludnevnoj manifestaciji će predstaviti i sliku Maksa Ernsta "Prvi zapamćen razgovor sa Himerom".

Na slici se potpisao Andre Breton, a Ernstov prijatelj, slikar Rastko Petrović ju je doneo u Srbiju, rekli su predstavnici FKC-a.

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti biće izložena još jedna važna slika iz doba nadrealizma - "Himera" Odilona Redona, nastala krajem 19. veka.

Narodni muzej je obezbedio izuzetno retku, a za srpski nadrealizam veoma važnu sliku Stevana Živadinovića, "Alge u vetru".

Živadinović, poznatiji pod pseudonimom Vane Bor (1908-1993) je zajedno sa Rastkom Petrovićem, Aleksandrom i Nikolom Vučom izbegao u Francusku u vreme Prvog svetskog rata i potom se tamo školovao. Iz tog doba potiču veze francuskih i srpskih slikara - nadrealista.

Izložba "Oko nadrealizma", koja će trajati jedno popodne - od 12 do 20 sati - održava se uoči medjunarodnog skupa "Nekad i sad" kojim će biti obeleženo 110 godina od rodjenja i 40 godina od smrti Andrea Bretona, rekla je Jelena Novaković, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu, gde će skup biti održan.

Skup koji će trajati od 21. do 23. septembra, otvoriće profesor Anri Bear koji važi za uglednog stručnjaka iz oblasti nadrealizma, a pozvano je još devet gostiju iz Francuske.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE