• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trajanove tržnice u Narodnom muzeju

Putujuća izlozba "Trajanove tržnice u Rimu - od antičkog spomenika do Muzeja Carskih foruma", gostovaće u Narodnom muzeju u Beogradu od 22. septembra do 28. oktobra, rečeno je na konferenciji za novinare u ovoj ustanovi.

Izložba pod patronatom Ministarstva spoljnih poslova Italije posvećena je centralnom spomeniku arheološke zone Carski forumi u Rimu, i prikazuje istoriju tog monumentalnog kompleksa, od njegovog osnivanja, u doba Rimske imperije, do danas.

Postavka je gostovala u Bukureštu, i posle Beograda odlazi u Varšavu, rekla je direktorka Italijanskog instituta za kulturu Alesandra Bertini Malagrini. Cilj manifestacije jeste da najavi otvaranje Muzeja Carskih foruma koje je planirano za 2007. godinu.

Tehnikom "ponovnog ukomponovanja elemenata", Muzej bi trebalo da dočara prvobitni izgled Carskih foruma - od kojih se trenutno vide samo delovi, to jest pojedine gradjevine, delimično restaurirane tokom tridesetih godina.

Izložbu čine originalni fragmenti mermernog friza iz Muzeja Carskih foruma, 30 umetničkih fotografija koje je snimio arhitekta Luidji Filetiči i dokumentarni audio-vizuelni materijal o Muzeju i tehnikama restauracije Trajanovih tržnica.

"Trajanove tržnice" nikada nisu imale funkciju na koju ukazuje termin koji im je pripisan. Pre pada Rimskog carstva, u donjim zonama tog prostranog kompleksa od opeke odvijale su se aktivnosti u vezi sa Forumom, dok je gornja zona služila za administraciju i upravu.

Tržnice su kasnije menjale namenu, a od 1574. godine pretvorene su u manastir Svete Katarine Sijenske. Tokom restauracije Trajanovih tržnica, koja je izvedena od 1926. do 1934. godine, uklonjene su sve naknadne pregradnje.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE