• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mona Liza Davinčiju pozirala posle porodjaja

Mona Liza, tajanstvena žena koju je ovekovečio Leonardo da Vinči na remek-delu iz 16. veka, upravo je bila donela na svet drugog sina, kad je pozirala za sliku, pokazalo je jedno naučno istraživanje. Kanadski nacionalni centar za istraživanja (CNRC) saopštio je u Otavi rezultate studije koju je naručio pariski muzej Luvr, a koja je uradjena zahvaljujući najmodernijem laserskom ispitivanju, u boji i u tri dimenzije.

Mona Liza, tajanstvena žena koju je ovekovečio Leonardo da Vinči na remek-delu iz 16. veka, upravo je bila donela na svet drugog sina, kad je pozirala za sliku, pokazalo je jedno naučno istraživanje.
Kanadski nacionalni centar za istraživanja (CNRC) saopštio je u Otavi rezultate studije koju je naručio pariski muzej Luvr, a koja je uradjena zahvaljujući najmodernijem laserskom ispitivanju, u boji i u tri dimenzije.

Analiza je pokazala da je Mona Liza nosila tanak i proziran veo od gaze, zakačen za izrez gornjeg dela haljine, kakav su u to vreme nosile žene koje su trudne ili su se tek porodile, izjavio je konzervator Bruno Moten.

"Ova slika je naslikana da ovekoveči radjanje drugog Mona Lizinog sina. To je žena koja je rodila dete, koja se okreće prema gledaocu, fiksira ga pogledom i blago se osmehuje", naveo je Moten.

"Na naše iznenadjenje, otkrili smo stvari koje nikada do sada nisu vidjene", zahvaljujući infracrvenoj reflektografiji, koja neke prigmente čini prozirnim, pa se može videti kroz slojeve boja.

Taj metod je još omogućio da se otkrije da Djokonda nije imala raspuštenu kosu "već skupljenu u pundju, pokrivenu na potiljku kapicom".

Ranije se verovalo da je mlada žena nosila puštenu kosu, ali je istoričarima to bilo neobično jer je u Renesansi bilo "karakteristično za devojke i žene sumnjivog morala, i nije priličilo ženi iz dobre porodice i supruzi uglednog trgovca svilom", objasnio je konzervator.

Mlada žena koja je pozirala Leonardu da Vinčiju identifikovana je kao Liza Gerardini, supruga firentinskog trgovca Frančeska de Djokonda, koja je rodila petoro dece.
Istraživanje 11 kanadskih naučnika pokazalo je takodje da će ljubitelji umetnosti još dugo moći da se dive tajanstvenom Mona Lizinom osmehu.

"Drvena ploča na kojoj je Djokonda naslikana jeste osetljiva na temperaturu i klimatske promene. Medjutim, s obzirom na uslove u kojima se čuva, još dugo neće biti rizika od propadanja", navodi se u saopštenju CNRC-a.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE