• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandal povodom Mocartove opere u Berlinu

Mocartova opera „Idomeneo“, sa posve bezazlenim libretom, izazavala je 225 godina posle nastanka nezapamćen skandal u Dojče operi u Berlinu pošto ju je direktorka Kirsten Harms skinula sa repertoara jer se uplašila negativnih reakcija muslimana.

Mocartova opera „Idomeneo“, sa posve bezazlenim libretom, izazavala je 225 godina posle nastanka nezapamćen skandal u Dojče operi u Berlinu pošto ju je direktorka Kirsten Harms skinula sa repertoara jer se uplašila negativnih reakcija muslimana.

Za sve je posredno "kriv" režiser Hans Nojenfels zato što je u operu, koja se dogadja neposredno po završetku Trojanskog rata i nema ama baš nikakve veze ni sa hrišćanstvom niti sa islamom, uveo nešto posve originalno - u poslednjoj sceni se pojavljuje glavni lik, kralj Krita Idomeneo, s krvavim džakom u kojem se nalaze glave Isusa Hrista, Bude i Muhameda!

Tom šokantnom scenom je Nojenfels želeo, kako je objasnio, da u nekom smislu proširi tekst Mocartovog libretiste Djanbatiste Vareska i publici stavi do znanja da se kralj "pobunio protiv diktature bogova"!

A o čemu se u "spornoj" operi zapravo radi?

U "Idomeneu", glavna ličnost, kralj Idomeneo, vraća se kući po okončanju Trojanskog rata. Njegov brod jedva preživi buru na moru, pa Idomeneo obeća bogu mora Posejdonu da će mu žrtvovati prvo ljudsko biće koje bude ugledao.

Na žalost, prvi čovek koga je ugledao bio je - njegov sin Idamante! Da bi nekako izbegao da izvrši ono što je bogu obećao, kralj šalje svog sina na jedno ostrvo, u pratnji Elektre, suparnice Idamanteove drage, Ilije.

Potom nastaju razne peripetije u kojima Posejdon najpre insistira na ispunjenju obećanja, ali na kraju, ipak, predloži kompromis: neka Idomeneo preda svoj presto Iliji, a ne sinu Idamanteu i biće sve u redu.

Na kraju se sve lepo završava i svi su, kao u bajci, živeli srećno i dugovečno. Ni traga, dakle, od sukoba vera - čak ni u zamisli režisera Nojenfelsa, koji je jednostavno sve bogove strpao bukvalno "u istu vreću".

Savezni ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble naprosto je pobesneo kada je čuo za razlog otkazivanja Mocartove opere.

"Pa to je potpuno blesavo! Apsolutno neprihvatljivo! Na šta, molim vas, liči ta sloboda izražavanja u koju se svi kunemo ako moramo da je, iz straha, ograničavamo?" - upitao je Šojble novinare koji su ga pratili na putu po SAD.

Gnevno je reagovala i savezni kancelar Angela Merkel, koja je kazala da je skidanje Mocarta sa repertoara "nepodnošljiva odluka".

Skidanje "Idomenea" sa repertoara Dojče opere istakao je u prvi plan jedan veoma ozbiljan problem, ističu analitičari u Berlinu: ubuduće ne mora niko ni da nam zapreti nasiljem, sami ćemo se uplašiti i zavesti autocenzuru.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE