• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej iz Bostona vratio Italiji 13 artefakata

Muzej likovnih umetnosti u Bostonu vratio je Italiji drevne artefakte, uključujući statuu i bareljef koji su se nekada nalazili u Hadrijanovoj vili nedaleko od Rima.

Muzej likovnih umetnosti u Bostonu vratio je Italiji drevne artefakte, uključujući statuu i bareljef koji su se nekada nalazili u Hadrijanovoj vili nedaleko od Rima, javile su agencije.

Artefakti, uključujući 11 vaza grčkog antičkog stila iz centralne i južne Italije, prikazani su u četvrtak novinarima u italijanskom ministarstvu kulture u Rimu.

Italijanski zvaničnici u julu su objavili da su sa američkim muzejom postigli dogovor o vraćanju antikviteta koji su, prema tvrdnjama Rima, ukradeni i kasnije prodati muzeju u Bostonu.

Italijanski ministar kulture Frančesko Ruteli (Francesco Rutelli) i direktor muzeja Malkom Rodžers (Malcolm Rogers) u četvrtak su potpisali konačan sporazum, u kojem su i detalji o pozajmicama drugih italijanskih umetničkih dregocenosti.
Italija uporno pokušava da vrati arheološka blaga, a medju metodama je i krivično gonjenje.

U Rimu je u toku sudjenje Marion Tru (True), bivšem kustosu Getijevog (Getty) muzeja i američkom trgovcu umetničkim delima Robertu Hektu (Hećt) zbog navodnog krijumčarenja ilegalnih artefakata. Optuženi su negirali krivicu.

Advokati italijanske vlade pregovaraju sa upravom Getijevog muzeja radi postizanja sporazuma sličnog onom sa muzejom iz Bostona.

Njujorški Muzej Metropoliten (Metropolitan) ove godine vratio je 21 artefakt ukraden iz Italije u zamenu za pozajmicu drugih vrednih predmeta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE