• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retrospektiva Baskijatovih dela u Milanu

Stotinak slika i crteža američkog umetnika Žan-Mišela Baskijata, koji je umro u 28. godini posle munjevite slave, izloženo je u Milanu na do sada najvećoj retrospektivi stvaralaštva tog slikara u Evropi.

Stotinak slika i crteža američkog umetnika Žan-Mišela Baskijata, koji je umro u 28. godini posle munjevite slave, izloženo je u Milanu na do sada najvećoj retrospektivi stvaralaštva tog slikara u Evropi.

"Baskijat je imao burnu karijeru, koja je trajala osam godina i za sobom je ostavio stvaralaštvo na vrhuncu. Bio je gladan života i reči, koji su koren umetnosti čoveka koji je rodjen kao ulični umetnik", kazao je konzervator izložbe Djani Markurio.

Upravo je na pločnicima Menhetna, njujorški mladić rodjen 1960, otkrio svoj talenat, crtajući na zidovima grafite i crteže kojima je kritikovao politiku i društvo, ali koji su odražavali i njegovu nesreću.

Već tada crteži su bili prožeti političkom porukom, a Baskijatov stil ubrzo je privukao pažnju umetničkih kritičara i vlasnika galerija.

Slava je usledila vrlo brzo - Baskijat upoznaje Endija Vorhola i postaje njegov najbolji prijatelj, slike su mu razgrabljene, iznenada se bogati, ali njegovi problemi ne nestaju, produbljeni drogom od koje je sve veći zavisnik. Pre 28. rodjendana, 1988, umire od prevelike doze narkotika.

"Neobično je da pominjemo savremenu umetnost govoreći o umetniku koji je umro pre skoro 20 godina, ali je činjenica da Baskijat ima izuzetno veliki uticaj na današnju umetnost", istakao je Djani Merkurio.

Po mišljenju kritičara umetnosti Demetria Paparonija, "savremena umetnost pronašla je svog Van Goga, Baskijat je imao sve karakteristike ukletog umetnika, umro je mlad a njegova umetnost bila je izuzetno politizovana, isticanjem crnačkog porekla".

Stvaralaštvo Baskijata, čiji je otac bio haićanskog porekla a majka Portorikanka, obiluje licima muškaraca i žena afričkog porekla deformisanih crta, u jauku ili suočene sa ogromnim nemim očima, koje posetioca navode na razmišljanje o problemima koji prate crnački identitet.

Zidne slike, platna, karton, ali i drvene letve povremeno "ukrašene" metalnim šipkama: sve što je dolazilo u ruke Žan-Mišela Baskijata predmet je njegovog neobuzdanog slikanja, izgrebanih kolaža, proročkih reči.

"Svi posetioci mi kažu da ih je dirnulo jedno delo na izložbi. Ali, to nikada nije isto delo! Suprotnosti koje je doneo Baskijat, i iznad svega melanholija povezana sa njegovim egzistencijalnim problemima, načinili su od njega fascinantnog umetnika. Isto osećanje budi gledanje njegovih radova i slušanje pesme 'Kind of Blue' Majlsa Dejvisa", kazao je Merkurio.

U centru izložbe, pogled privlači autoportret, na kojem je umetnikovo telo svedeno na kratku mračnu siluetu sa rašupanim dredovima na glavi. Iza njega na zidu visi sto crne boje.

Izložba u Trijenalu u Milanu traje do 28. januara 2007. godine.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE