• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 70 drevnih ćilima nestalo u Turskoj

Više od 70 drevnih tepiha i ćilima nestalo je iz istog muzeja u zapadnoj Turskoj iz kojeg je ukradeno i blago kralja Kreza iz 6. veka pre nove ere, a zatim zamenjeno kopijom, javila je danas državna turska agencija.

Agencija Anatolija prenela je da su zvaničnici muzeja u gradu Ušak utvrdili da je iz muzejskog depoa nestao 71 od 210 drevnih tepiha i orijentalnih ćilima, koji su iz okolnih džamija donete na čuvanje.

Trenutno se vodi proces protiv direktora muzeja u Ušaku, sedištu istoimene provincije, kao i protiv još devet osoba, osumnjičenih da su umešani u kradju najmanje dva umetnička predmeta iz tog muzeja, medju kojima novčić i zlatni broš koji je zamenjen kopijom.

Kradje antikviteta u džamijama, poput tepiha, crepova, pa čak i vrata, česte su u Turskoj, pa su lokalne vlasti premestile vredne ćilime iz džamija u okolini Usaka i predale ih muzeju na čuvanje još 2002. godine, prenosi Anatolija.

Guverner provincije Ušak Kajhan Kavas najavio je da će biti pokrenuta zvanična istraga povodom te kradje.

Tursko ministarstvo kulture u junu je zatražilo pokretanje procesa protiv šefa depoa muzeja u gradu Kahramanmaraš, u južnoj Turskoj, pošto je policija utvrdila da je 545 antikvitetnih srebrnih novčića iz 4. veka pre nove ere zamenjeno kopijama.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE