• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija samostalna na najvećem sajmu knjiga

Srbija ove godine prvi put nastupa samostalno na najvećem sajmu knjiga na svetu, koji se otvara u Frankfurtu u utorak, 3. i traje do 8. oktobra, sa svojim najreprezentativnijim izdanjima i delima najboljih savremenih autora i klasika, izjavio je Tanjugu direktor Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS) Zoran Živković.

Srbija ove godine prvi put nastupa samostalno na najvećem sajmu knjiga na svetu, koji se otvara u Frankfurtu u utorak, 3. i traje do 8. oktobra, sa svojim najreprezentativnijim izdanjima i delima najboljih savremenih autora i klasika, izjavio je Tanjugu direktor Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS) Zoran Živković.

Knjige i predstavnici UIKS-a i Narodne biblioteke Srbije su već u Frankfurt, a Živković precizira da je odabrano više od 400 knjiga tridesetak izdavača i odštampan je reprezentativni katalog po uzoru na prošlogodišnji na engleskom, francuskom i ruskom jeziku.

U katalogu su bio-bibliografije savremenih živih srpskih pisaca, ali i onih koji su poznati u svetu kao što su nobelovac Ivo Andrić, Borislav Pekić, Danilo Kiš, Vasko Popa, Meša Selimović i Miloš Crnjanski.
Srpske literarne boje predstavljaće reprezentacija u koju su ukljkučeni David Albahari, Dragan Velikić, Milorad Pavić, Goran Petrović, Milisav Savić, LJuba Simović, Radoslav Ptković, Svetlana Velmar Janković, Dragoslav Mihajlović, Mića Danojlić, Voja Čolanović, Vladimir Tasić, Vladislav Bajac, Radmila Lazić i drugi.

Uz svakog pisca navedena su imena izdavača, kao i potrebne elektronske adrese.
Žiković je objasnio da je pripremljen štand od 145 metara kvadratnih koji su za prošlosogdišnji Franskfurtski sajam projektovali Tea i Filip Zarić i koji je pobrao pohvale kao veoma efektan i funkcionalan.

Živković ističe da sajamska prezentacija u Frankfurtu nudi i sliku o našem izdavaštvu.
Medju odabranim izdavačima su i oni koji se u Frankfurtu predstavljaju samostalno kao što su "Kreativni centar" ili "Laguna" sa knjigama domaćih autora kao što su, u slučaju "Lagune", Zoran Živković, Igor Marojević i Miomir Petrović.

Vojno izdavački zavod je zastupljen sa izvanredno štampanim monografijama o srpskim umetnicima poput Milene Pavlović Barili, Katarine Ivanović, Ljubice Sokić, Bete Vukanovića, Olge Jevrić i sa izabranim dramama Aleksandra Popovića u dva toma koje je ilustrovao Bogdan Kršić.

Novosadska "Pravoslavna reč" biće zastupljena sa monografijom Slobodana Mileusnića "Manastiri Srbije" i reprintom "Vaskrs države Srbije" Stojana Novakovića, dok je Republički zavod za zaštitu spomenika štampao monografije o manastirima Djurdjeivi stupovi, Gradac i druge.

Zavod za udžbenike je zaslužan za monografiju "Drina" i za dve serije romana koji su dobili nagradu NIN-a i koji su ostali bez nagrade, ali su po oceni stručnjaka bili nepravedno izostavljeni kao i za izabrana dela Nikole Tesle čiji se jubilej slavi u svetu.

Iz produkcije "Narodne knjige" odabrana su dela pisaca koji su pobrali najvažnije književne nagrade kao što su Mirjana Novaković, Dobrilo Nenadić, Miro Vuksanović, LJubica Arsić, Gordana Ćirjanić.

"Geopoetika" je zastupljena sa delima domaćih autora i srpskim prevodima pojedinih nemačkih pisaca.
Knjige autora koji su već prevodjeni na nemački kao što su Albahari, Vida Ognjenović, Velikić, Simoivić, Petković zastupljene su kod "Stubova kulture", dok će "Samizdat B92" biti predstavljen sa naslovima novih literarnih zvezda Srdjanom Valjarevićem i Markom Vidojkovićem.

Najveći deo troškova našeg nastupa na sajmu u Frankfurtu snosi Ministarstvo kulture, a Živković je izrazio nadu da će preostali deo troškova biti obezbedjen od sponzora i Skupštine grada Beograda.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE