• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubici Arsić uručena Andrićeva nagrada

Andrićeva nagrada za najbolju domaću zbirku pripovedaka uručena je književnici Ljubici Arsić za knjigu "Maco, da l' me voliš".

Andrićeva nagrada za najbolju domaću zbirku pripovedaka uručena je književnici Ljubici Arsić za knjigu "Maco, da l' me voliš".

Žiri, u čijem su sastavu bili Ljiljana Šop (predsednica), Ivan Negrišorac i Gojko Tešić, odluku o ovogodišnjem dobitniku Andrićeve nagrade doneo je većinom glasova.

Zbirku "Maco, da l' me voliš" sačinjava 201 kratka priča, a svaka od njih naslovljena je rečenicama tipičnim za muško-ženski dijalog.

"Ispod rečenica koje posvuda i svagda izgovaraju pojedinci oba pola... nižu se čudesne priče kojima je jedini zajednički imenitelj stoglavi i nepredvidljivi Eros", rekla je na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu predsednica žirija Ljiljana Šop.

Junaci priča su slavne ličnosti iz sveta umetnosti, poput Getea, Dantea, Mocarta, Dostojevskog, Servantesa, Turgenjeva, Puškina, Šekspira, Goje, Baha i likovi iz umetničkih dela: Raskoljnjikov, Ana Karenjina, Madam Bovari, Don Kihot, Otelo, Šerlok Holms, Lolita.

Arsićeva preispituje podsvest, nagone, fantazije slavnih vojskovodja, naučnika, političara, biblijskih i mitskih ličnosti, filozofa, ali i anonimnih suseda i gradjana.

Miroslav Pantić, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ivo Andrić, uručio je Arsićevoj plaketu, a autorki je pripala i novčana nagrada od 100.000 dinara.

"Andrićeva nagrada koju danas dobijam nije samo pohvala mom malom udelu na velikoj srpskoj gozbi, već i upozorenje da pisci stalno treba da nude i poslužuju, prepoznajući u slučajnim namirnicama ona tri Avaramova andjela", rekla je Arsićeva.

Ljubica Arsić rodjena je 1955. godine. Završila je Filološki fakultet u Beogradu. Njen roman "Ikona" bio je 2003. godine u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Dobitnica je nagrada "ProFemina", "Isidorinim stopama" i "Laza Kostić". Za zbirku priča "Tigrastija od tigra" dobila je 2004. godine nagradu "Žensko pero".

Andrićeva nagrada ove godine dodeljena je po 31. put. Prošle godine priznanje je dodeljeno Jovici Aćinu za zbirku priča "Dnevnik o vagini".

Ljiljana Šop izrazila je zadovoljstvo što je na početku četvrte decenije dodele Andrićeve nagrade to priznjanje dobila spisateljica, podsećajući da su tu nagradu, pre Arsićeve, dobile samo tri žene.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE