• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ani Politkovskoj književna nagrada Tercani

Dobitnica medjunarodne književne nagrade "Ticijano Tercani" za 2007. godinu je ubijena ruska novinarka Ana Politkovska, saopšteno je u Udinama.

Dobitnica medjunarodne književne nagrade "Ticijano Tercani" za 2007. godinu je ubijena ruska novinarka Ana Politkovska, saopšteno je u Udinama.

Žiri u sastavu Andjela Tercani, predsednica, Djulio Anselmi, Toni Kapuoco, Andrea Filipi, Rišard Kapušćinjski, Etore Mo, Valerio Pelicari, Piter Pophem i Paolo Rumiz, jednoglasno je odlučio da nagradu bez konkursa posthumno dodeli novinarki ubijenoj 7. oktobra u Moskvi.

Paolo Rumiz se Ane Politkovske, koja se proslavila istraživačkim tekstovima o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji, seća kao žene "ogromne energije, izuzetnog profesionalizma i krhkog tela sa očima deteta".

"Bila je sama pred čudovištem većim od sebe, rizikovala je svakog dana i bilo joj je jasno odakle dolaze pretnje koje je primala", rekao je potreseni Rumiz i dodao: "Bitno je da nam ostaje njen primer. Ona, Ruskinja, borila se za prava Čečena. Nije se krila iza alibija sukoba civilizacija. Bila je velika. Dugujemo joj zahvalnost".

Svečanost uručenja nagrade Tercani, koju dodeljuje udruženje kulture "vićino/lontano" iz Udina, biće održana 12. maja 2007, a primiće je Dimitrij Muratov, direktor "Novaje gazete", lista u kome je Politkovska radila.

Ana Politkovska (48), koja je za izveštavanje o ratu u Čečeniji nagradjena brojnim medjunarodnim priznanjima, ubijena je u subotu, 7. oktobra u svojoj zgradi u centru Moskve.

Pored tekstova o ubistvima i mučenjima civila koje su ruske snage bezbednosti sprovodile u Čečeniji, napisala je kritičnu knjigu o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici prema toj republici, kao i mnoštvo tekstova u kojima je kritikovala premijera Čečenije koga podržava Moskva, Ramzana Kadirova.

Jedan od vlasnika "Nove gazete" je nekadašnji predsednik bivšeg SSSR-a Mihail Gorbačov.

Udruženje "vićino/lontano" je u oktobru 2004. osnovala grupa profesionalaca različitih zanimanja i univerzitetskih profesora sa ciljem da u Udinama organizuju diskusije o odnosima Istoka i Zapada i o ključnim temama savremenog sveta.

U vreme uručenja nagrade Tercani, u Udinama će biti organizovan i ciklus razgovora na temu "Identitet i razlike u vreme sukoba" u okviru koga će udruženje "vićino/lontano" jedan dan posvetiti izučavanju teme "Izveštavanje između poštovanja i straha".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE