• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biografija Edit Pjaf na Sajmu knjiga

Beogradska izdavačka kuća "Plavi jahač" predstaviće na predstojećem sajmu knjiga u Beogradu, od 24. do 30. oktobra, pet novih izdanja, medju kojima je i biografija francuske šansonjerke Edit Pjaf iz pera njene polusestre Simone Berto.

Beogradska izdavačka kuća "Plavi jahač" predstaviće na predstojećem sajmu knjiga u Beogradu, od 24. do 30. oktobra, pet novih izdanja, medju kojima je i biografija francuske šansonjerke Edit Pjaf iz pera njene polusestre Simone Berto.

Autorka predstavlja ženu rodjenu u bordelu, koja je počela karijeru pevajući na pločniku, da bi potom stvorila veliku školu francuske šansone, rekla je na promociji u Biblioteci grada Beograda direktorka "Plavog jahača" Nataša Marković.

Simona Berto svedoči o tome kako je Edit Pjaf pobedila alkoholizam i narkomaniju, govori o njenim brojnim obožavaocima, bliskim prijateljima, učenicima i umetnicima, kao što su Šarl Aznavur, Iv Montan, Moris Ševalije, Marlen Ditrih, Žan Kokto, Čarli Čaplin.

Biografija Edit Pjaf objavljena je u ediciji "Plave čarape", kao i novela Simone de Bovoar "Veoma blaga smrt", u kojoj književnica opisuje smrt svoje majke, govoreći o mučnom iskustvu gubitka drage i bliske osobe.

U ediciji "Nevaljale žene" objavljena je multimedijalna monografija "Telefonski imenik" slikarke Kirile Fe, koja je rodjena u Beogradu, a živi na relaciji Cirih - Njujork. Listajući svoj telefonski imenik, autorka piše putopis o svetskim metropolama i njihovim stanovnicima.

"Plavi jahač" će na sajmu predstaviti i knjigu Nataše Marković "Isidorin Beograd, kao i "Kurosavin nemir svijeta" Don Branka Sbutege, objavljenu neposredno pred autorovu smrt, u aprilu ove godine.
Sveštenik Kotorske biskupije Don Branko Sbutega (1952 - 2006) je pisac i glavni junak ove knjige priča, eseja, intervjua, ispisanih tokom 15 dramatičnih godina na prostorima bivše Jugoslavije, koje čitaoce vode kroz svetove teosa, umetnosti i filozofije.

Markovićeva je podsetila da "Plavi jahač" ove godine obeležava deceniju postojanja i nastojanja da promoviše žensku književnost.

U svojim edicijama "Plave čarape" i "Nevaljale žene" ta izdavačka kuća do sada je objavila oko 100 naslova, medju kojima su dela Isidore Sekulić, Virdžinije Vulf, Margerit Jursenar, Dubravke Ugrešić, Ester Hardin, Anais Nin, Patriše Hajsmit i druge.

Krajem novembra "Plavi jahač" će dodeliti i svoju tradicionalnu nagradu "Isidorinim stazama" za najbolju domaću autorku.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE