• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba portreta Miće Popovića

Izložba portreta Miće Popovića, koju je priredio likovni kritičar Djordje Kadijević, otvorena je u četvrtak uveče u galeriji Radio-televizije Srbije.

Nazivajući Popovića "filozofom medju našim slikarima", akademik Nikša Stipčević je ocenio da njegovi portreti predstavljaju psihološke i karakterološke studije.

Kao jedan od primera, sa 12 izloženih radova, on je izdvojio portret akademika Georgija Ostrogorskog, sa kojeg se, kako je istakao, veoma dobro iščitava strogost, red i čvrstina.

"Popovićeva slika odaje misao, a njegovi portreti natopljeni crnilom, kao i mnoge druge njegove slike, iskazuju ne samo istorijski, već i apsolutni pesimizam u odnosu na sudbinu čoveka", rekao je Stipčević.

Kadijević je istakao da naročitu estetsku komponentu Popovićevih portreta čini naglašena gestualnost poteza slikarskom četkom, koja modelujući formu, ostavlja upadljive tragove na površini platna.

Prema njegovom mišljenju, posebnu vrednost Popovićevim portretima daje njegova prirodna, urodjena sposobnost da postigne jasnu prepoznatljivost predstavljenih ličnosti.

Medju izloženim radovima, pored Ostrogorskog, nalaze se i dela "Autoportret sa lulom", "Studija", "Autoportret sa maskom", "Moja majka i moja žena","Portret Djordja Kadijevića", "Sećanje na Goju", "Jovan", "Vera", "Profesor Mihailo Djurić", "Vuk Karadžić" i "Meša Selimović".

Izložba će biti otvorena do 26. novembra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE