• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Titlovi u japanskom Teatru No

Japanski državni teatar No od sada je dostupan svima koji ne razumeju stari japanski jezik, a kojih je mnogo, čak i medju samim Japancima.

Japanski državni teatar No od sada je dostupan svima koji ne razumeju stari japanski jezik, a kojih je mnogo, čak i medju samim Japancima.

Od ove sedmice prestižno pozorište svakom svom gledaocu nudi titlove na japanskom i engleskom jeziku.

Uz svako sedište postoji mali ekran od tečnih kristala, s prigušenim osvetljenjem kako ne bi smetao susedima, na kojem gledalac može da prati dijalog, zaplet i objašnjenja postupaka glumaca i muzičara.

"Problem na koji odavno nailazimo jeste taj što je publika ograničena na pozorišne eksperte. Nismo uspeli da privučemo novu publiku pre svega zbog teško razumljivog jezika i neobičnih pravila na sceni", rekao je predsednik japanskog Saveta za umetnost Kazuaki Cuda.

"Veoma smo svesni neophodnosti da mladim gledaocima približimo magiju (pozorišnog žanra) Nogakua i da popularizujemo njegov repertoar", kazao je Cuda, koji je izrazio nadu da će i stranci dolaziti na komade u Teatar No.

Sistem titlova, prvi u Japanu, uveden je povodom 40 godina od otvaranja Nacionalnog pozorišta No 1966. godine.

Teatar je otvoren jednom od najpoznatijih predstava na repertoaru "Pauk".

Star šest vekova, No ili Nogaku uvršten je u maju 2001. u svetsko nasledje organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Uprava Teatra Kabukiza, u kome je zastupljen manje elitistički japanski pozorišni žanr Kabuki, već je rešila problem jezika tako što su u legendarnoj sali u Tokiju postavljene slušalice sa prevodom na engleski jezik.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE