• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aukcijska izložba za Kosovo i Metohiju

Druga aukcijska izložba Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS), čija su sredstva namenjena obnovi porušenih kulturnih spomenika Kosova i Metohije, biće održana 23. novembra u galeriji Centralnog doma Vojske Srbije u Beogradu, najavljeno je u Paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Druga aukcijska izložba Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS), čija su sredstva namenjena obnovi porušenih kulturnih spomenika Kosova i Metohije, biće održana 23. novembra u galeriji Centralnog doma Vojske Srbije u Beogradu, najavljeno je u Paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Izložba "Zvona Metohije", koja će sutra biti otvorena za javnost, okupila je, kako je rečeno, srpsku likovnu elitu. Biće izloženo 120 umetničkih dela, slika i skulptura, čija se cena kreće od 100 evra, koliko je procenjena linogravura Biljane Ševo, do čak 30.000 evra. Toliko vredi skulptura u bronzi Lidije Mišić čiji se jedan primerak nalazi i u jednom od muzeja u SAD. Biće izloženo i petnaestak dela procenjenih izmedju 1.500 i 2.000 evra, dok je vrednost ostalih oko 500 evra.

Medju umetnicima koji su svoje radove poklonili za račun obnove srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji su i Miloš Šobajić, Mirjana Denkov, Mladen Srbinović, Olga Jevrić, Ljubodrag Janković Jale, Milena Jeftić Ničeva Kostić, Andjelka Bojović, Leposava Milošević Sibinović, Jovan Rakidžić, Zoran Čalija...
Na aukciju su pozvane ličnosti iz političkog i javnog života, predstavnici velikih firmi i diplomatskig kora, potencijalni kupci umetničkih dela.

Prihod sa aukcije, koja se održava uz blagoslov patrijarha Pavla, ovoga puta je namenjen izgradnji zvonika nove crkve Svetih Vrača manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, koji je tokom nasilja Albanaca nad Srbima 17. marta 2004. godine sravnjen sa zemljom.

Jedan od idejnih tvoraca cele akcije, slikarka, član ULUS-a Stanka Todorović napomenula je da je prodajom umetničkih dela na prvoj aukcijskoj izložbi, održanoj pre četiri meseca, prikupljeno 1.200.000 dinara. Sredstva su, na predlog vladike Raško-prizrenskog Artemija, uplaćena manastiru Zočište. Ona je ukazala na pomoć Kliničkog centra Srbije (KCS) koji se i ovoga puta uključio u akciju.

Zamenik direktora KCS Dušan Jovanović izrazio je nadu da akcija neće biti završena ovom aukcijom, već nastavljena dok ne budu obnovljene sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Duhovno zdravlje nacije je podjednako bitno za njen opstanak kao i telesno, napomenuo je on.

Jovanović je dodao da je interes za održavanje aukcijske izložbe pokazan i u inostranstvu. Pre svih to je učinio gradonačelnik Venecije koji od 1994. godine, kada nije bio na toj funkcij,i sa zanimanjem i naklonošću za Srbe prati zbivanja na našim prostorima. Zainteresovanost je pokazana i u Londonu i u našem kulturnom centru u Parizu, dodao je zamenik direktora KCS, pozvavši Ministarstvo kulture i Skupštinu grada da pomognu u daljim akcijama ULUS-a.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE