Fototipsko izdanje prvog srpskog naučnofantastičnog romana "Jedna ugašena zvezda" kojeg je 1902. godine napisao Lazar Komarčić, predstavljeno je u Domu omladine Beograda, u okviru konvencije ljubitelja fantastike "Beokon".

Komarčić (1839-1909) rodonačelnik je i kriminalističkog romana u Srbiji, sa delima kao što su "Dragocena ogrlica" i "Prosioci". Bio je, takodje, novinar i urednik lista "Videlo" koji je izdavala tada vladajuća politička partija - Naprednjačka stranka.

Komarčić je u svoje vreme bio veoma čitan pisac, sa osam napisanih romana, ali ga književni teoretičar Jovan Skerlić nije uvrstio u svoju "Istoriju srpske književnosti", jer je smatrao da "nije dovoljno značajan", rečeno je na tribini.

Prema rečima esejiste Djordja Bajića, Komarčić je 1905. godine bio na 12. mestu po čitanosti u Srbiji - ispred jednog Sime Matavulja - ali to nije bilo dovoljno da ga priznaju kritičari, zagovornici romantičarsko-realističke književnosti na čelu sa Skerlićem.

"Nije mogao da se svrsta u realizam. Nisu znali gde da ga svrstaju", rekao je Bajić i dodao da su drugi književni teoretičari, poput Andre Gavrilovića, Jovana Deretića i Dušana Ivanića uvrstili Komarčića u svoje istoriografije, ali da su mu dali malo prostora.

Komarčić je "začetnik žanrovske književnosti u Srbiji, i njegov značaj tek treba da bude otkriven", ocenio je Bajić.

Pavle Zelić, autor pogovora za reizdanje "Jedne ugašene zvezde", rekao je da je Komarčić "stvarao van svog vremena i da je želeo da u Srbiju donese svetske trendove".

Komarčić, strastveni ljubitelj astronomije, uredjivao je novinsku rubriku "Iz nauke", a inspirisan stvaralaštvom francuskog pisca Žila Verna odlučio je da napiše "Jednu ugašenu zvezdu".

Tim neshvaćenim delom je, prema rečima Zelića, "udario kamen temeljac srpskoj naučnoj fantastici, ali se na tom kamenu ništa nije gradilo sve do poznih 1970-tih".

U Beogradu je 1981. godine osnovano Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić", koje je večeras u Domu omladine proslavilo 25 godina postojanja, u okviru svoje godišnje konvencije "Beokon".

Tu konvenciju je večeras posetio i ugledni svetski pisac naučne fantastike Brus Sterling (Bruce Sterling), autor romana "Ostrva u mreži" koji je objavljen i u Srbiji.
(Beta)