"Portalibris", koji se za protekle dve godine razvio u respektabilnog izdavača sa nekoliko edicija prevedene literature, u biblioteci "Goli pištolj" rezervisanoj za žanr detektivskog romana, započeo je sa objaviljivanjem serijala Džefa Lindsija o Deksteru Morganu.

Prva knjiga ovog serijala " Dremljivi demon Dekster" pojavila se 2004. godine i odmah je privukla pažnju američke čitalacke publike, ali i kritike koja ju je ovenčala čak sa dve nagrade specijalizovane za žanr trilera.

Za Lindsija je rečeno da je uneo svežinu u ovaj, veoma popularan, ali dosta "okoštali žanr" pošto je uveo junaka, koji je pravi antiheroj.

Dekster je policijski laborant, veoma lepo vaspitan i fin mladić. Njegova jedina mana je da ima sklonost ka ubijanju, pa bi se mogao uvrstiti medju serijske ubice, ali olakšavajuća okolnost je da on ubija samo prave serijske ubice.

Ovi elementi, na kojima autor gradi priču, sami po sebi su dovoljni da zabave razvesele i nasmeju čitaoce, a kada se tome pridoda Lindsov sjajan smisao za humor, onda može da se razume zašto je serijal, koji za sada ima dva nastavka, naišao na izuzetno dobar prijem i već se može govoriti o internacionalnom uspehu priča o "serijskom ubici koji ubija samo ubice".

Dekster dobro kontroliše svoje ubilačke porive i zato se u slobodnom vremenu druži i igra sa svojim sestrićima i ispija piva pred tv aparatom. Kada sestra Debora, koja važi za odličnog detektiva, dobije zadatak da udje u trag gadnog psihopate, koji po Majamiju ostavlja za sobom krvavi trag, Deks kreće za "novom igračkom".

On je procenio da samo monstrum poput njega može da uhvati monstruma. Da li će se Deks dokopati svoje nove igračke ili će se ona dokopati pre njega to će saznati čitaoci.

Drugi naslov serijala "Domišljati dobrica Dekster" obećava nove "jezive" avanture ovog junaka , koji ima potencijal da stekne popularnost jednog Herkula Poaroa.

(Tanjug)