• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radoviću za "rodjendan" posthumna zbirka

Dušanu Radoviću (1922-1984) "najbeogradskijem od svih beogradskih pesnika" u Skupštini grada Beograda priredjeno je rodjendansko veče, na kome su predstavljeni sabrani spisi u jednom tomu u izdanju Zavoda za udžbenike.

Dušanu Radoviću (1922-1984) "najbeogradskijem od svih beogradskih pesnika" u Skupštini grada Beograda priredjeno je rodjendansko veče, na kome su predstavljeni sabrani spisi u jednom tomu u izdanju Zavoda za udžbenike.

Ceo njegov poznati književni opus sabran je na 1114 sitno štampanih strana na biblijskoj hartiji u knjizi naslovljenoj "Baš svašta" kao drugi naslov edicije "Jedan tom" u kojoj su prethodno objavljene sve komedije Branislava Nušića.

Zasluga da je sve što je Radović "izmajstorisao" ugledalo svetlost dana pripada priredjivaču i njegovom kolegi po peru Miroslavu Maksimoviću, a lepoti knjige doprinele su ilustracije Dušana Petričića koji je opremio većinu Radovićevih knjiga objavljenih za života.

Prof. dr Radoš Ljnušić, direktor Zavoda, koji se ovom knjigom dostojno odužio pesniku čiji su stihovi odavno ušli u sve školske čitanke, osvrnuo se kao istoričar na njegove memoarske zapise.
Radović je vodio računa šta će i kako reći o sebi i drugima, podsetio je on.

" Ironiju i sarkazam je pokazivao prema sebi a nikada prema drugima" primetio je LJušić.
Matija Bećković koji je sa Radovićem delio dan rodjenja i strast prema pisanoj reči, otkrio je da se štampanjem sabranih spisa ostvaruje , makar i posthumno, najveća želja njegovog "brata po peru".
Za Bećkovića je najlogičnije što je knjigu objavio Zavod za udžbenike, jer "Radović je bio udžbenik modernog mišljenja".

"On je najveću slavu doživeo poslednjih godina života, a posmrtna slava neće imati kraja", ukazao je Bećković.

Za Rajka Petrova Noga su svi pesnici koji se "neodgovorno muvaju i po prostorima književnosti za decu, izašli iz Radovićevog šinjela, dok je on pisao pesme -paradigme nikada ne potkradajući i ne prepevavajući sebe".

Priredjivač Maksimović stavio je Radovića medju utemeljivače posleratne srpske poezije, odmah pored Pope i Pavlovića i pozvao kritiku da preispita i prevrednuje njegovo delo.

On je pozvao Beogradjane da Radoviću podignu spomenik i da se pronadje neka veća i lepša ulica od "budžaka na periferiji" koja bi ponela njegovo ime.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE