• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omaž Steriji u Beogradskom dramskom pozorištu

Beogradsko dramsko pozorište najavilo je gostovanja pozorišta iz Kragujevca, Kraljeva i Kikinde koja će u decembru izvesti komedije Jovana Sterije Popovića kojima BDP obeležava jubilej poznatog srpskog pisca.

Beogradsko dramsko pozorište najavilo je gostovanja pozorišta iz Kragujevca, Kraljeva i Kikinde koja će u decembru izvesti komedije Jovana Sterije Popovića kojima BDP obeležava jubilej poznatog srpskog pisca.

Upravnik BDP Nebojša Bradić rekao je da će to biti svojevrstan "Sterija fest" u čast 200 godišnjice rodjenja i 150 godišnjice Sterijine smrti, koji počinje izvodjenjem "Laže i paralaže"3. decembra, sledi "Zla žena" 9, a 15. decembra je na repertoaru "Pokondirena tikva".

Režiser Dragan Jakovljević koji je "Lažu i paralažu" postavio na sceni kragujevačkog teatra" Joakim Vujić" objasnio je dada je ovaj tekst "pročitao" žanrovski kao žazlosno-tužno a najmanje smešnopozorje.
On je objasnio da se predstava izvodi sa puno pokreta i da njegovi likovi erotikom beže od samih sebe.
Govoreći o predstavi "Zle žene na sceni kraljevačkog pozorišta direktorica Saša Kovacević je rekala da je do sada izvedena pet puta i da je naišla na veoma dobar prijem kod publike iako je to najambiciozniji "festivalski" projekat u ovoj sezoni.

Režiser Milena Pavlović kojoj je ovo peta samostalna režijaodabrala je da da "njena" zla žena ne bude po svojoj prirodi takva već je to njena reakcija na okolinu, skučenu, zatvorenu, palanačku kojoj ona po svojoj prirodi ne pripada.

Pavlovićeva je našla mogućnosti da u predstavu unese elemente trilera inspirisana našim okolnostima da vladaju korupcija, kriminal, zakulisne igre...a glumci igraju to kao grotesku, ali i poput klasičnih opera (veliki gestovi..) Moglo bi se reći, primetila je ona, da predstava ima feministički koncept.
Za nju je važno da je ceo anasambl uživao dok je postavljao predstavu što je i publika osetila, a to i potvrdila Ana Jerotijević koja igra naslovnu ulogu.

Najpopularnija Sterijina komedija "Pokondirenatikva" stići će u Beogradodmah posle kikindske premijere i prema rečima režisera Marka Manojlovića, koji iako mlad, samostalno je režirao četiri predstave i to dve u prestonici, njegova Fema ima najviše sličnosti sa savremenim tinejdžerkama.
Ona je, silom prilika "preskočila" da bude "lujka" i kada je konačno u mogućnosti da se tako ponaša ona to i koristi, objasnio je Manojlović svoje vidjenje jednog od najpoznatijih ženskih likova srpske drame.

On je veoma srećan što Vesna Čipčić igra Femu jer za njega je ona idealan izbor.
Svetozara Ružića igraPavle Pekić koji je potvrdio da kikindska predstava ima sve šanse da osvoji publiku i bude "dugovečna".

Bradić je najavio da će se kalendarska godina uBDP-u završiti, kao što je i počela, izvodjenjem "Amadeusa" Pitera Šefera 28. decembra da bi se tako na simboličan način zaključio Mocartov jubilej.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE