• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puno datuma za obeležavanje u 2007.

Srpsku kulturu u 2007. očekuje veliki broj značajnih godišnjica koje bi trebalo da obeleži ili barem podseti javnost da su se neke važne ličnosti rodile ili umrle pre 780 ili "samo" 80 godina.

Srpsku kulturu u 2007. očekuje veliki broj značajnih godišnjica koje bi trebalo da obeleži ili barem podseti javnost da su se neke važne ličnosti rodile ili umrle pre 780 ili "samo" 80 godina.

Najstariji datum vredan pažnje je 780. godišnjica smrti prvog srpskog krunisanog kralja Stefana Prvovenčanog 1227. godine, sina Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića koja je dva veka vladala srpskom državom.

Mošti njegovog brata, prvog srpskog arhiepiskopa i prvog srpskog svetitelja Save su pre 770 godina, preciznije 1237. prenete iz bugarskog grada Trnova u Mileševu.

Sto godina kasnije - 1337, umro je Danilo Drugi arhiepiskop i književnik, a pre 580 godina, 1427. umro je despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, vladar koji je prestonicu preneo u Beograd i autor pesme "Slovo ljubve".

Naredna tri veka nema ličnosti u našoj istoriji čije bi godišnjice vredelo pominjati - sve do 1767. kada je rodjen slepi guslar Filip Višnjić, autor nekih od najlepših epskih pesama kao što je "Početak bune na dahije".

Deset godina docnije, 1777, znači pre 230 godina, rodjena su dvojica književnika Lukijan Mušicki i Mateja Nenadović, koji su bili sveštenici, ali su neposredno učestvovali i u javnom životu svoga naroda.

Deset godina docnije - 1787. rodjen je Vuk Stefanović Karadžić, otac savremenog srpskog jezika, pravopisa, autor prvog rečnika, sakupljač narodne usmene književnosti.

Datumi koje vredi obeležiti, a vezani su za 19. vek, mnogo su brojniji, ali najviše je onih koji su vezani za 1847, od koje nas deli 160 godina.

Te godine su rodjeni pisac Milovan Glišić, vojskovodja Radomir Putnik, hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, Jovan Paču, pijanista i kompozitor, Joca Savić, glumac i režiser, Milan Jovanović Batut , prvi dekan Medicinskog fakulteta, a umro je Joakim Vujić, književnik i osnivač prvog srpskog pozorišta.

Deceniju kasnije, 1857, znači pre 150 godina, rodjeni su književnik Ivo Vojnović i slikar Uroš Predić, a umro je književnik Sima Milutinović Sarajlija, mentor slavnog crnogorskog vladike Petra Petrovića Njegoša.

Srpska kulturna scena obogaćena je 1877. godine rodjenjem književnice Isidore Sekulić i njenih kolega po peru Petra Kočića, Jovana Skerlića, Vojislava Ilića Mladjeg.

Ove godine može da se obeleži 110. rodjendan književnika Aleksandra Vuča i 100. godišnjica rodjenja Nikole Drenovca.

Fatalne 1917, pre 90 godina, preminula su dva velikana srpske poezije Vladislav Petković Dis i Milutin Bojić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE