• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teslin čudesni svet u Francuskoj

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov otvorio je u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu "Teslin čudesni svet elektriciteta".

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov otvorio je u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu "Teslin čudesni svet elektriciteta".

Pored ministra Naumova, kopredsednika Republičkog odbora za obeležavanje jubileja 150 godina od rodjenja Nikole Tesle, u petak uveče su pred brojnim zvanicama govorili i direktor Teslinog muzeja u Beogradu, Vladimir Jelenković, ambasador Srbije u Parizu, Predrag Simić i direktor Kulturnog centra Srbije, Živadin Mitrović.

O značaju koji je dat ovoj postavci - jednoj od najbogatijih koje su proteklih godina postavljene u Kulturnom centru Srbije - govore panoi i eksponati koji su za ovu priliku preneti iz Teslinog muzeja u Beogradu - jedinstvenog mesta na kome se, po želji njegovih naslednika, čuva originalna zaoštavština genijalnog naučnika.

“U nacionalnom pogledu Tesla je jedan od stubova koji daje snagu i spoznaju da smo narod koji može da stvara i doprinosi svetu. Naše dugove civilizaciji vraćamo preko Tesle”, izjavio je Naumov dopisniku Tanjuga u Parizu.

Francuska publika će tako moći da vidi životni put pronalazača koji je svojim izumima izmenio sliku sveta, iako je on sam ostao manje poznat širokoj publici, za razliku od njegovog mentora, Tomasa Edisona.

“Tesla je, za razliku od Edisona, bio doseljenik u Americi. On je, takodje, odbio da se obogati na svojim pronalascima, kako je uvek imao u vidu da pre svega radi za dobrobit čovečanstva”,rekao je nakon otvaranja izložbe direktor Teslinog muzeja u Beogradu.

Poseban osvrt napravljen je na njegova dostignuća u oblasti mašinstva - Teslina pumpa, avion sa vertikalnim uzletanjem i poletanjem - koja su do sada bila redje isticana, budući da je Tesla pre svega poznat u domenu elektrotehničkih pronalazaka.

Izložba koja je premijerno otvorena u Beogradu 9. jula 2006, dan pred godišnjicu rodjenja, već je obišla mnoge svetske gradove koji su bili značajni u Teslinom životu i radu, poput Perta, Beča, Vankuvera i Strazbura, u kome je Tesla 1883. napravio prvi indukcioni motor.

“Svakog dana kada uključite fen ili pritisnete dugme lifta uključili ste Teslin indukcioni motor", objasnio je Jelenković.

Tesla je u Francuskoj dobio tri počasna doktorata, na Sorboni i na univerzitetima u Poatjeu i Grenoblu.

U Parizu je Tesla boravio 1882, kada je dobio poziv da radi za Edisonovu kompaniju i predje u Novi svet, što je bilo presudno za njegov rad jer se ispostavilo da za njega u Evropi nije bilo dovoljno razumevanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama Tesla je nekoliko godina kasnije prijavio svoje krunske patente koji će izmeniti sliku 20 veka.

O priznanju koje je stekao u SAD, govori i to što je bio jedan od pet članova delegacije te zemlje koja je učestvovala na čuvenoj Svetskoj izložbi 1889. u Parizu, za koju je napravljena i Ajfelova kula.

Na skupu francuskih fizičara i elektrotehničara u Francuskoj 1892. ukazano mu je veliko priznanje i svet je prvi put postao svestan univerzalnog značaja njegovog dela.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE