• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo slavni reporter-pisac Kapušćinski

U Varšavi je u 74. godini posle duže bolesti, preminuo najpoznatiji poljski reporter i jedan od najprevodjenijih poljskih pisaca Rišard Kapušćinski.

U Varšavi je u 74. godini posle duže bolesti i operacije tumora, preminuo najpoznatiji poljski reporter i jedan od najprevodjenijih poljskih pisaca Rišard Kapušćinski.

Dobar znanac čitalaca u Srbiji, autor poznatih knjiga "Cezar" o padu etiopskog vladara Haila Selasija, "Šah in šah" sa dvora šaha Reze Pahlavija u Teheranu i "Imperija" o propasti sovjetske imperije posle 1989. godine, Kapušćinski je uzdigao novinsku reportažu na nivo umetnosti.

"Vredi više jedan Kapušćinski nego hiljade maštovitih grizača pera", govorio je o ovom povremenom kandidatu za literarnu Nobelovu nagradu slavni britanski pisac Salman Rušdi.

Kao dopisnik poljske novinske agencije PAP na Srednjem istoku, u Africi i Latinskoj Americi, Rišard Kapušćinski je bio svedok 27 revolucija i državnih udara, upoznao mnoge slavne ličnosti, izmedju ostalog i revolucionara Če Gevaru.

"Dva čoveka presudno su uticala na vrstu literature kakvu pišem. Herodot, koji je dokazao da prvo treba videti nešto da se o tome piše, kao i Bronjislav Malinovski koji je formulisao da nije dovoljno videti, već treba prvo medju tim ljudima negde na kraju sveta živeti", govorio je Kapušćinski.

Kapušćinski je dobitnik nekoliko stotina novinarskih i književnih nagrada.

Poljaci se od njega opraštaju uz poruku da su zahvaljujući njemu i njegovim knjigama bili i u vremena totalitarnog režima i u vreme slobode 1989. godine manje provincijalni, manje zatvoreni u sebe i tolerantniji prema drugim narodima i kulturama.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE