• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolumne Jovana Ćirilova pretočene u knjigu

Kolumne koje je od 1995.do 2005. pisao Jovan Ćirilov svake sedmice za NIN našle su se na okupu u knjizi "Reč nedelje" koju je predstavila "Prosveta" u Ateljeu 212.

Kolumne koje je od 1995.do 2005. pisao Jovan Ćirilov svake sedmice za NIN našle su se na okupu u knjizi "Reč nedelje" koju je predstavila "Prosveta" u Ateljeu 212.

Prepuni gornji foaje pozorišta u kome je Ćirilov proveo zančajni deo svoje karijere pozorišnog pregaoca potvrda je ne samo popularnosti autora, već njegove kolumne koju u našem poznatom nedeljniku štampa već dve decenije.

Prva decenija je sakupljena u prvoj knjizi, a ovo je druga u kojoj je 500 tekstova sa ilustracijama Jugoslava Vlahovića, upravo onako kako su bili objavljeni u NIN-u.

Glavni urednik "Prosvete" Dejan Mihajlović je rekao da je knjiga "lutala" dve godine od izdavača do izdavača i da je izuzetno srećan da je stigla do njegeove "kuće" koja je bila počašćena da je objavi jer je dragoconi prilog zapuštenoj srpskoj etimologiji i leksikografiji, a uz to je zanimljiva hronika jedne dramatične decenije.

Publicista MIlan Vlajčić je sa entuzijazmom govorio o neverovatnoj energiji i profesionalnoj istrajnosti Ćirilova koji je, pored svih drugih obaveza kao pozorišni čovek, stizao da piše bez prekida tako zahtevnu kolumnu koja je jedan od "zaštitnih znakova" NIN-a.

"Tekstovi sakupljeni na jednom mestu deluju bolje nego dok sam ih čitao u novinama", primetio je Vlajčić i dodao da je Ćirilov svaki put birao reči koje su sažimale ono što se najvažnije zbilo u protekloj sedmici. Za njega je to podsetnik o različitim značenjima pojedinih reči, ali i o nama koji smo im u različitim situacijama i vremenima davali novi smisao.

Vlajčić je preporučio da se pogledaju one kolumne u kojima se govori o istim rečima, koje, zavisno od datuma kada su pisane, imaju drugu priču.

Predsednik Upravnog odbora "Prosvete" Ivan Balov se predstavio kao verni čitalac Ćirilovljeve kolumne, a knjigu je doživeo kao dobar znak da se " Prosveta" vraća na stari put izdavača koji štampa važne knjige domaćih autora.

Glavni urednik NIN-a Slobodan Reljić je govorio o ličnom zadovoljstvu što list ima takvu kolumnu i izrazio je nadu da će se kroz 10 godina pojaviti nova knjiga poput ove.

Vlahović je otkrio da mu najviše muke zadaju kolumne koje govore o apstraknim pojmovima, jer ih je teško pretočiti u ilustraciju, a Ćirilov mu je uzvratio da on svake sedmice sa nestrpljenjem očekuje da vidi novi broj NIN-a baš zbog tih ilustracija.

Ćirilov je "otkrio" tajnu da će se sutra u NIn-u pojaviti njegova kolumna na temu Parkinsonove bolesti pošto je ona prisutna u naslovu knjige za koju će sutra Svetislav Basara primiti NIN-ovu nagradu.
(Tajug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE