• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gagarinov put" premijerno u Bitef teatru

Bitef teatar prikazaće 4. februara prvu premijeru u ovoj godini, "Gagarinov put" Gregorija Berka u režiji Maje Milatović Ovadia, najavio je direktor tog pozorišta Nikita Milivojević.

Bitef teatar prikazaće 4. februara prvu premijeru u ovoj godini, "Gagarinov put" Gregorija Berka u režiji Maje Milatović Ovadia, najavio je direktor tog pozorišta Nikita Milivojević.

On je dodao da ova sezona ima moto - "Punoletni", jer je Bitef teatar osnovan pre 18 godina, na inicijativu Bitefa, festivala novih pozorišnih tendencija.

Umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirilov ocenio je da se i novom premijerom nastavlja tradicija ove kuće, koju je uspostavila Mira Trailović, da se stalno otkrivaju novi autori.

Berk je pisac iz Škotske. Za "Gagarinov put" dobio je nagradu kritike nakon prvog izvodjenja u Edinburgu, a zatim je igran u Nacionanom teatru u Londonu i na Vest Endu.

Milivojević je ocenio da je taj komad "otkačen u bitefovskom duhu" i dodao da je Berk pozvan na premijeru u Beogradu.

Mlada rediteljka, koja se školovala u Beogradu i Londonu, istakla je da je "Gagarinov put" relevantan komad i za našu aktuelnu situaciju. U žanru crne komedije autor se bavi pitanjima egzistencije, revolucije i nasilja.

Kroz priču o fabričkim radnicima koji su kidnapovali konsultanta stečajne agencije, Berk sa jetkim humorom tretira ostatke ideologija 20. veka, od marksističkih i hegelovskih teorija do pisanja Ženea i Sartra.

U sudaru ekonomije, politike i nasilja autor razmatra da li politički simbolizam postoji u ličnom aktu, da li je političko nasilje opravdano, koja je razlika izmedju revolucije i ubistva...

Uloge igraju Branislav Trifunović, Marinko Madžgalj, Miljan Prljeta i, po prvi put u Bitef teatru, Milan Gutović.

Mladi glumci istakli su da su se lepo zabavljali radeći predstavu koja u duhu njihove generacije, kako je rekao Trifunović, vrlo ozbiljna pitaanj tranzicije tretira na ironičan i ciničann način. Gutović nije prisustvovao konferenciji.

Rediteljka je kreirala scenu i kostim i izabrala muziku. Komad je prevela Marija Stojanović.
Novina je da će se predstava igrati u bloku - deset večeri uzastopno.

Milivojević je najavio da će to biti novi sistem rada u Bitef teatru, koji nema stalni ansambl. "Budućnost je u takvom sistemu, a ne u klasičnom repertoarskom pozorištu koje svako veče menja predstavu i dekor, što je postalo neisplativo", rekao je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE