• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesec dana češke arhitekture u Beogradu

Izložba savremene češke arhitekture "Big dil" (Big Deal), kojom se u Srbiji, posle duže pauze, predstavlja aktuelna češka scena, otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti, i trajaće do 1. marta.

Izložba savremene češke arhitekture "Big dil" (Big Deal), kojom se u Srbiji, posle duže pauze, predstavlja aktuelna češka scena, otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti, i trajaće do 1. marta.

Izložba u organizaciji Centra za centralnoevropsku arhitekturu (CCA) ima tri segmenta, a jedan od njenih autora je lider arhitektonskog studija "Nju vork" (New Work) Svatopluk Sladeček, koji je posle svečanog otvaranja, održao predavanje za posetioce Muzeja.

"Big dil" oslikava dinamično napredovanje mlade generacije čeških arhitektonskih ateljea - ukupno osam - tokom 1990-tih, kroz ključne projekte nastale u ovom periodu.

Svaki atelje kroz po jednu izabranu temu pokušava da pokaže mladim arhitektima kako da dodju do svog prvog naručioca posla, rekao je na otvaranju direktor CCA Igor Kovačević, poreklom iz Sarajeva, koji je otišao u Prag da studira slikarstvo i prebacio se na arhitekturu.

Prema njegovim rečima, "Big dilom" se nastavlja tradicija gostovanja češki
h izložbi arhitekture na prostoru nekadašnje Jugoslavije koja je počela 1928. godine, sa "Izložbom čehoslovačke arhitekture" u Beogradu, Zagrebu i drugim gradovima.

"Te izložbe su predstavile potpuno nove pravce - modernu i funkcionalizam. Sadašnja izložba ne pokušava da predstavi ništa novo, ali pokušava da pokaže mladima kako da dodju do prvog naručioca posla", rekao je Kovačević.

Prvi segment izložbe, "Dijalog savremenog stanovanja", donosi najzanimljivije realizovane projekte; drugi segment "Figurativna arhitektura za početnike" govori o prostornom izvodjenju arhitektonskih oblika, a treći segment je multimedijalna izložba arhitekronskih biroa - iskazana kroz kratke filmske dokumente.

U galeriji Muzeja postavljeno je osam belih "kućica" u kojima su izložene fotografije i makete, i u svakoj je postavljen po jedan ekran sa kojeg se emituju intervjui sa osnivačima ateljea. Ulazi u kućice su veoma niski, tako da posetilac, da bi ušao, mora da se sagne.

Na spratu Muzeja, prikazane su fotografije sa projektima.

Ambasador Češke u Beogradu Ivan Jestšab, koji je otvorio izložbu, rekao je da arhitektonske veze Srbije i Češke potiču još iz 19. veka, i da je jedna od prvih velikih gradjevina u Beogradu - kapetan Mišino Zdanje - izvedena 1863. godine po projektu Čeha Jana Nevola.

U Pragu su se školovali neki od najpoznatijih srpskih arhitekata - Momir Korunović, Svetomir Lazić i Nikola Dobrović.

Posle Beograda, "Big dil" putuje u Zagreb, pokušaće da gostuje u Ljubljani, a na leto će biti u Pragu i potom će obići zemlje Zapadne Evrope, rekao je novinarima Igor Kovačević.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE