• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grandiozni koncertni jubilej Kolarca

Kolarčeva zadužbina obeležila je 75 godina od prvog koncerta u Velikoj sali, neobičnim koncertom renomiranog i u svetu jedinstvenog Klavirskog ansambla Bajnov, čiji su članovi svirali na četiri klavira.

Kolarčeva zadužbina obeležila je 75 godina od prvog koncerta u Velikoj sali, neobičnim koncertom renomiranog i u svetu jedinstvenog Klavirskog ansambla Bajnov, čiji su članovi svirali na četiri klavira.

Za rodjendanski koncert prvi put su postavljena četiri klavira "Stenvej" na scenu i prvi put je nastupio ovakav ansambl. Verni posetioci naše najlepše i najukustičnije sale u kojoj je do sada održano više od 10.000 koncerata, ispunili su svih 883 mesta.

Povodom 75.godišnjice od svečanog otvaranja Velike sale Kolarčeve zadužbine, publici je premijerno prikazan dokumetarni film "Kolarac - 75 godina Velike dvorane" u trajanju od 15 minuta, u kome je zabeleženo gostovanje mnogobrojnih svetskih i naših umetnika.

Zgrada Kolarčeve zadužbine, projekat arhitekte Petra Bajalovića, zadužbina trgovca i velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca (oko 1800-1878) otvorena je u jesen 1932. godine, a prvi koncert je održan ranije - 4. februara.

Na svečanom koncertu na otvaranju Velike dvorane Kolarčeve zadužbine nastupila je Beogradska filharmonija pod dirigentskom upravom Stevana Hristića.

Na večerašnjem koncertu, 75 godina kasnije, beogradsku publiku oduševio je nastup Klavirskog ansambla Bajnov u kome je svirala i naša pijanistkinja Marija Kremer - Vuković.

Na programu su bile kompozicije i obrade iz vremena baroka, klasicizma, romantizma do najnovijih Bajnovih kompozicija za jedan klavir u šest ruku, obrade za tri i četiri klavira i specijalno za ovaj koncert "Etida ge-mol" Vasilija Mokranjca koju je Bajnov obradio za dva klavira u osam ruku.

Pijanista Tomislav Bajnov osnovao je 1989. godine u Trosingenu (Nemačka) ansambl čiju srž čine umetnici medjunarodnog ugleda, pobednici pijanističkih takmičenja.

Ansambl je do sada održao više od 400 koncerata širom Evrope, u Japanu i Kanadi. Na njihovom repertoaru su originalna, retko izvodjenja, dela za više klavira.

Našoj publici, pored Bajnova i pijanistkinje Vuković, koja je od 2001. godine docent na Muzičkoj akademiji u Bambergu, svoje umeće zajedničkog stvaranja vrhunskog zvuka pokazali su slovačka pijanistkinja Zuzana Suhanova, član ansambla Bajnov od 1996. i Luidji Kazeli, pijanista iz Italije koji se ansamblu pridružio 1991. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE