• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Madić predstavlja Srbiju na takmičenju RDA

Violinista Stanko Madić, dobitnik Nagrade za najperspektivnijeg mladog umetnika 2006. godine umetničkog udruženja ART Link, kandidat je naše zemlje na evropskom takmičenju Radiodifuznih agencija.

Violinista Stanko Madić, dobitnik Nagrade za najperspektivnijeg mladog umetnika 2006. godine umetničkog udruženja ART Link, kandidat je naše zemlje na evropskom takmičenju Radiodifuznih agencija.

Snimci nastupa predstavnika svih evropskih zemalja počeće da se "vrte" 15. februara, a 12 članova žirija telefonskim glasanjem izabraće devet kandidata za drugu etapu takmičenja i potom šest. Odabranih šest takmičara nastupiće u Bratislavi sa Simfonijskim orkestrom, a troje najboljih nadmetaće se za prvu nagradu u vrednosti od 1000 evra, rekao je Madić u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ovo takmičenje je jako naporno ali "takmičenja su prečica do uspeha", što je ovaj mladi umetnik (22) uveliko dokazao.

Madić će održati krajem meseca tri koncerta sa pijanistkinjom Mirjanom Rajić. U Beogradu će 26. održati koncert povodom nemačkog predsedavanja Evropskom Unijom, a 27. i 28. februara u Gradskoj kući i Matici srpskoj u Novom Sadu.

Madić za 17. maj priprema koncert sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod dirigentskom upravom Stanka Šepića. To će, ujedno, biti promocija drugog CD-a sa njemu omiljenim Bramsovim Violinskim koncertom.

Od medjunarodnih priznanja dobio je prvu i specijalnu nagradu na medjunarodnom takmičenju muzičara "Petar Konjović" u Beogradu, Prvu nagradu na takmičenju "Citta di Stresa" Streza ( Italija), Prvu nagradu, titulu "Laureat" i titulu "Apsolutni pobednik" na Reviji talenata Jugoslavije, Sremski Karlovci, titulu "Talenat za 21. vek" na medjunarodnom takmičenju muzičara "Cirenie Talentov"- Dolni Kubin, Slovačka.

Dobio je i prvu nagradu na medjunarodnom takmičenju violinista "Jaroslav Kocian"- Usti nad Orlici, Češka, Specijalnu nagradu za najizraženiji artistički temperament na profesionalnom medjunarodnom takmičenju violinista "dr. Rodolfo Lipicer"-Goricia (Italija), Specijalnu nagradu "Pobednik publike" i "Najbolju interpretaciju sonate iz 1900." na istom takmičenju kao i pet Specijalnih nagrada na Medjunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu, koje mu je, kako je rekao, ostalo u najlepšoj uspomeni.

Violinista koji kao asistent predaje svojim vršnjacima i nešto starijim kolegama stremi specijalizaciji u inostranstvu. Želja mu je da se do juna dobro pripremi za prijemni kod čuvenog francuskog violiniste Pjera Anojala koji je oformio svoju klasu u Lozani.

"To je jedan od najboljih francuskih muzičara, poznat po tome da "odgaja" pobednike na medjunarodnim takmičenjima. I sam je osvajao prve nagrade, a sada je već godinama u žirijima najprestižnijih medjunarodnih takmičenja", kazao je Madić.

Želja našeg mladog umetnika je da u junu položi prijemni za specijalizaciju u Lozani koja bi bila priprema za prestižno svetsko takmičenje Sibelijusov konkurs u Helsinkiju , njemu najdraži, pre svega zbog finskog kompozitora Jana Sibelijusa, čiji Koncert rado svira.

Madić je sa 14 godina upisao Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mihailovića. Diplomirao je kao student generacije i magistrirao sa 19 godina. Trenutno je angažovan kao asistent pri klasi Megumi Tešima (Japan) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Umetnik i humanista, Madić je svoju pažnju usmerio je ka Romima jer su po njegovoj oceni oni najugroženiji.

"U planu je serija humanitarnih koncerata za mlade romske talente koji su u nepravednom položaju, izuzetno muzički nadareni ali često zapostavljeni, oni žive u lošim materijalnim uslovima i imaju manje šanse da ostvare svoj talenat", kazao je Madić.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE