• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fond za očuvanje legata Petra Lubarde

Porodica slikara Petra Lubarde osnovala je Fond koji nosi ime velikog umetnika čiji je cilj očuvanje njegovog dela, najavila je Lubardina sestričina Djina Lazar u galeriji "Haos".

Porodica slikara Petra Lubarde osnovala je Fond koji nosi ime velikog umetnika čiji je cilj očuvanje njegovog dela, najavila je Lubardina sestričina Djina Lazar u galeriji "Haos".

Ona je napomenula da se zvanična registracija Fonda očekuje za desetak dana, ističući da je namera njene majke, a Lubardine sestre Vere, Lubardinog bratanca Djura Lubarde i njena da se spasi ono što je još preostalo od opusa velikog slikara.

"Porodica nema pretenzije na slike, već joj je namera da se one sačuvaju kada to već nije pošlo za rukom onom kome su date", naglasila je Lazar.

Ona i advokat Fonda Miloš Marković podsetili su da žena Petra Lubarde, koja je trenutno zbrinuta u jednoj socijalnoj ustanovi, ne dozvoljava ulaz u atelje koji je slikar testamentom ostavio gradu Beogradu. Ne zna se u kakvom je stanju atelje, ni šta je u njemu ostalo od slika koje su poklonjene gradu, ali, s obzirom na to da su prostor naselili glodari, postoji opravdan strah za sudbinu dela umetnika koji je ovenčan najprestižnijim svetskim nagradama.

Marković smatra da bi nadležne gradske institucije mogle da nadju rešenje kada bi za to bilo dobre volje. Ulazak u atelje, po njegovim rečima, nije tako neizvodljiv posao, jer su i kuća i atelje na Dedinju u vlasništvu grada, a Lubardina supruga je bila samo nosilac stanarskog prava nad stambenim delom kuće.

Lazar, koja sa majkom i svojom porodicom živi u Izraelu, smatra da će osnivanje Fonda podstaći i relevantne institucije da učine ono što bi trebalo da se sačuva ime i delo velikog slikara. Ona je dodala da je ideja Fonda da kuću i atelje pretvore u spomen dom sa stalnom postavkom, gde bi se povremeno održavale i likovne kolonije.

Sličnu ideju Lazar ima i kada je u pitanju rodna kuća Petra Lubarde i njene osamdesetšestogodišnje majke, u Ljubotinju kod Cetinja. S obzirom na bogatu prepisku Petra Lubarde sa majkom i sestrom, koja je sačuvana, kuća bi mogla da bude obnovljena eksponatima vezanim za život velikog slikara i pretvorena u spomen kuću i mesto budućih slikarskih radionica, rekla je Lazar. Ona je sa zadovoljstvom podržala izložbu Lubardinih crteža koja će sutra biti otvorena u galeriji "Haos" tačno na 33. godišnjicu njegove smrti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE