• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano otvoren osmi Gitar Art festival

Osmi Gitar Art festival svečano je otvoren u Kolarčevoj zadužbini koncertom gitarskog dua koji čine dva vrhunska svetska umetnika- jedan od najvećih klasičnih gitarista Džoni Vilijams (Australija- Engleska) i poznati britanski džez gitarista Džon Eteridž

Osmi Gitar Art festival svečano je otvoren u Kolarčevoj zadužbini koncertom gitarskog dua koji čine dva vrhunska svetska umetnika- jedan od najvećih klasičnih gitarista Džoni Vilijams (Australija- Engleska) i poznati britanski džez gitarista Džon Eteridž .

Praznik gitarskog zvuka, festival koji beogradska publika veoma voli i po posećenosti svake godine premaši prethodni, zvanično je otvorio Darijan Mihajlović, sekretar Sekretarijata Skupštine grada za kulturu.

On je istakao da Beograd treba da se ponosi što ima ovakav festival koji je jedan od najznačajnijih u regionu kada je u pitanju gitara.

Zadivljen mnogobrojnom publikom, koja je premašila 880 mesta velike dvorane Kolarčeve zadužbine, sa stolicama na sceni, stajanjem na balkonu, kao kod gostovanja najvećih zvezda svetske muzičke scene, Mihajlović je rekao da je pred nama bez sumnje prelep festival.

Pred nama su divni koncerti gitarista iz celog sveta koji će biti naši gosti do 18. februara, dodao je Mihajlović.

Vrhunski umetnik, virtuoz na klasičnoj gitari Vilijams, koga je beogradska publika s nestrpljenjem očekivala 2004. godine na Gitar Art festivalu, ali je, zbog povrede tetive na ruci tri dana uoči festivala, morao da otkaže gostovanje, dočekan je ovacijama i pre nastupa.

Sa mnogo pozitivne energije i opuštenosti, dopunjujući se u muzičkom dijalogu s Eteridžom, dva umetnika izvela su kompozicije sa svog novog albuma.

Zajedno su svirali dela američkog gitariste Benjamina Verderija, muziku Afrike, Malija i Madagaskara, koju su autorski obradili, jer su se proteklih nekoliko godina bavili tom muzikom.

Izveli su i kompozicije Ričarda Brodžersa, Fransisa Bevija i Vaska Martinsa.
Eteridž, koji je svirao električnu i akustičnu gitaru s metalnim žicama, solo je izveo svoje kompozicije, a Vilijams dve pesme iz Venecuele i svoje autorske.

Viliams (66), jedan od najvećih klasičnih gitarista na svetu i znatno mladji džez gitarista Eteridž, koji je u samom vrhu svetske savremene i džez gitare, saradjuju već 20 godina.

Ova dva umetnika različitog pristupa instrumentu sa šest žica i različitih poetika, pronašli su izuzetan sklad u onome što im je zajedničko: vrhunski virtuozitet i prefinjeni senzibilitet.

Zaljubljenici u zvuk gitare, s najvećom pažnjom puštaju jedan drugog da se iskažu do kraja, osluškuju i potom se dopunjuju, stvarajući raskošnu punoću zvuka.

Australijski gitarista Vilijams učio je da svira gitaru prvo kod svog oca, a zatim je pohadjao letnje kurseve kod Andrea Segovije na Akademiji Muzikale Ćigiana u Sijeni i studirao na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu.

Ranih šezdesetih godina prošlog veka počeo je da nastupa u Londonu, Parizu, Madridu, Japanu, Rusiji i SAD.

Od tada ima turneje širom sveta, svirajući kao solista i sa orkestrima, na radio i televizijskim stanicama.

Eteridž je počeo da svira u legendarnoj džez grupi Soft Mašin 1975, da bi se već naredne godine pridružio grupi poznatog džez violiniste Stefana Grapelia.

Poslednjih 20 godina saradjuje sa mnogim velikim muzičarima, izmedju ostalih s Nilsom Pedersenom, Herbom Eliasom, Dizijem Gilespiem, Jehudi Menjuhinom, Najdželom Kenedijem i Vilijamsom.

U Kolarčevoj zadužbini sutra uveče je drugi veliki koncert osmog Gitar Art festivala. Nastupiće jedna od najvećih zvezda Pepe Romero (Španija), drugi sin u Kraljevskoj porodici gitare - porodici Romero, za koga je Rodrigo napisao svoj poslednji koncert za gitaru.

Romero će sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, pod dirigentskom upravom Bojana Sudjića, izvesti dela Albeniza, Tarege, Rodriga, Malatsa i svog oca.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE