• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Horor manifestacija u Salonu MSU

Multimedijalna manifestacija posvećena horor žanru u Srbiji "Near Dark 2" - kombinacije tribina, prezentacija i filmskih projekcija, biće održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, od 14. do 23. februara.

Multimedijalna manifestacija posvećena horor žanru u Srbiji "Near Dark 2" - kombinacije tribina, prezentacija i filmskih projekcija, biće održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, od 14. do 23. februara.

"Near Dark" je prvi put održan u februaru 2006. godine i bio je okrenut umetnicima koji su inspirisani tim žanrom, dok se novo izdanje bavi publikom, rekla je Beti kustos salona Marina Martić.

Prema njenim rečima, iza popularnosti svih podžanrova fantastike, uključujući natprirodne strave stoje vrlo odani obožavatelji, to jest fandom. "Mi tu sada želimo da proučimo drugu stranu tog fenomena, a to je publika", izjavila je ona.

Uz Marinu Martić, autori koncepcije "Near Dark 2" su Svebor Midžić, Darinka Pop Mitić i Andrej Dolinka, a nosioci programa su Društvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" i autori kultne TV emisije "Šok koridor" Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac.

Manifestacija će biti otvorena sutra u 19 sati, predstavljanjem Društva "Lazar Komarčić" i njegovih aktivnosti u popularizaciji horora, uz projekciju dokumentarnog filma o "Beokonu", nedavno održanoj konvenciji tog društva u beogradskom Domu omladine.

Niški književnik, esejista i kritičar Dejan Ognjanović, član "Lazara Komarčića", održaće u petak predavanje na temu "Horor medju Srbima i srpski film strave".

Ognjanović, autor romana "Naživo" i esejističkih knjiga "Faustovski ekran" i "U brdima, horori", rekao je Beti da će govoriti o recepciji horor žanra u srpskoj kritici, uz analizu postojećih srpskih horor filmova.

Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac će u subotu, 17. februara prirediti "živu" verziju svog "Šok koridora", na temu "Zločin kao umetnost i umetnost kao zločin".

"Prikazaćemo inserte iz lažnih 'snaf' filmova, kratke filmove koji se bave zločinom, kao i inserte iz filmova koji predstavljaju 'umetnost kao zločin' - kao što su domaći filmovi", rekli su Beti Radivojević i Bekvalac, čija se emisija prikazuje na Art kanalu.

Književnik, prevodilac, pisac Goran Skrobonja će 20. februara govoriti o stvaranju srpskog horor fanzina "Hemitor", čiji je utemeljivač bio tokom 1990-tih, u okviru društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić".

Poslednja tri dana manifestacije rezervisana su za projekcije horor filmova sa repertoara Festivala srpskog filma fantastike, a po izboru autora manifestacije "Near Dark 2". Ovaj festival je gostovao u više srpskih gradova, kao i u Sloveniji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE