• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filmovi Helmuta Kojtnera u Kinoteci

Kompletna retrospektiva filmova nemačkog reditelja Helmuta Kojtnera biće održana od 16. do 21. februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Retrospektiva je organizovana u saradnji s Gete institutom u Beogradu, a pored kinoteke, ciklus tokom februara gostuje i u Domu kulture "Studentski grad" u Beogradu, kao i u Čačku, Pančevu, Novom Sadu i Nišu. Svi filmovi su s titlovima na engleskom jeziku, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Projekcije Kojtnerovih filmova prate uvodna izlaganja profesora Dejana Kosanovića, njegovog prvog asistenta režije na snimanju filma "Poslednji most" (1945).

Ciklus filmova Helmuta Kojtnera u kinoteci biće otvoren 16. februara projekcijom filma "Odelo čini čoveka" iz 1941. godine, a istog dana biće prikazani i filmovi "Zbogom, Franciska" iz 1941. i "Anuška" iz 1942. godine.

Ciklus obuhvata i filmove "Mi pravimo muziku" i "Romansa u molu" iz 1943. godine, "Velika sloboda" (1944), "Pod mostovima" i "Poslednji most" iz 1945. godine, omnibus "Onih dana" (1947), "Ludvig II" (1954), "Djavolji general" (1955), "Monpti" (1957), "Nebo bez zvezda" (1955), "Kapetan iz Kepenika" (1956) i "Veridba u Cirihu" (1957).

Ciklus će biti završen 21. februara filmom "Nemirne godine", snimljenim u američkoj produkciji, kao i nemačkim filmovima "Ostalo je ćutanje" (1959) i "Crvena" (1962).

Kojtnerova umetnička biografija počela je u uzbudljivom ambijentu Minhena krajem dvadesetih godina prošlog veka. Pod rukovodstvom pozorišnog profesora Artura Kučera, inscenirao je kabaretske programe, provokativne skečeve i skaredne operete.

Godine 1939. ponudjeno mu je prvo da piše scenarija za filmove, a kasnije i da ih režira. U to vreme snimani su filmovi koji su bili u obavezi da prate ideologiju nacista. Posle rata u Nemačkoj nastalo je apolitično vreme, a Kojtner je postao politički režiser, podsećajući na strahote Trećeg Rajha u filmu "Onih dana".

Film "Nebo bez zvezda" iz 1955. godine verno odslikava stanje tog vremena, kao što mnogi njegovi filmovi obradjuju istoriju vremena.

Kojtner je snimao i spektakle koji mu u Nemačkoj pedesetih donose popularnost, a medju njima se posebno izdvajaju ostvarenja "Ludvig II" i "Kapetan iz Kepenika". U tim filmovima iskazuje se i kao izvanredni pisac scenarija i kao glumac-reditelj.

Ciklus Kojtnerovih filmova trenutno se održava i u Domu kulture "Studentski grad" u Beogradu. Od 19. do 26. februara ciklus će biti održan i u Kulturnom centru Novog Sada, a od 22. do 28. u Nišu.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE