• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pavićev komad u Pozorištu na Terazijama

U Pozorištu na Terazijama u četvrtak su počele probe za predstavu "Svadba u kupatilu", prema novom komadu Milorada Pavića, u režiji Saše Gabrića, a premijera se očekuje krajem marta.

Pavić je na konferenciji za novinare rekao da je reč o komediji koja se dešava u Vojvodini početkom 20. veka.

"Pokušao sam da prikažem da su ženski interesi i senzibilitet drugačiji od muških, žene su solidarnije, a muškarci drčniji. Istovremeno, to je i „kula Vavilonska“ u kojoj ima Srba, Šumadinaca, Crnogoraca, Jevreja, Madjara, Slovaka, Cigana, Ukrajinaca...", rekao je Pavić.

On je dodao da u komadu postoji "ličnost koja je na sredini, i emotivno i polno, homoseksualni pesnik koji radi i na struju i na baterije, ne snalazi se u vremenu u kojem živi, ali savršeno vidi budućnost".

Što se tiče političke poruke, "pominju se stranke, sa imenima današnjih partija kao što su demokratska i radikalna, ali to su stranke i njihovi odnosi iz onog vremena, tačno kakvi su bili, i po tome je ovaj komad jedan dokument, mada ipak više govori o nama danas nego o prošlosti", kazao je Pavić.

Upravnik Pozorišta na Terazijama Mihajlo Vukobratović i umetnički direktor Željko Jovanović iskazali su zadovoljstvo saradnjom sa Pavićem, čija su dela adaptirana za izvodjenje u pozorištima mnogo više u inostranstvu nego u Srbiji.

Jovanović je ukazao da se u pozorištu često govori o potrebi za novim. "Ovaj susret 'novog' pisca i glumaca prilika je za drugačiju pozorišnu praksu", najavio je on.

Reditelj Saša Gabrić rekao je da se susreo sa "hrabrim i modernim piscem i pozorišnim komadom koji je vrlo različit od onoga što uglavnom gledamo na našim scenama".

Predstava je najavljena kao "vesela igra u sedam slika, u kojoj je obuhvaćeno niz neobičnih dogadjaja, počev od sudske istrage vezane za nestanak kožnih pantalona, preko sukoba dva pravna sistema, kao i pavićevskog pogleda u budućnost".

Pesnika igra Milenko Zablaćanski, koji je svoj lik opisao kao kompleksno, androgeno biće. On je dodao da je i zadovoljan i uplašen što igra u komadu pisca koga je u svojim mladim danima doživeo kao otkriće.

U glumačkom ansamblu su Mina Lazarević, Maja Noveljić-Romčević, Slobodan Stefanović, Janoš Tot, Nebojša Babić, Ana Simić, Valentina Pavličić, Miroljub Turajlija, Duško Radović i drugi. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Marina Medenica, a kompozitor Vojkan Borisavljević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE