• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novici Tadiću nagrada "Meša Selimović"

Pesnik Novica Tadić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Meša Selimović" za zbirku pesama "Neznan", na osnovu glasanja žirija sastavljenog od 45 domaćih književnih kritičara.

Pesnik Novica Tadić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade "Meša Selimović" za zbirku pesama "Neznan", na osnovu glasanja žirija sastavljenog od 45 domaćih književnih kritičara.

Zbirka Novice Tadića, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Beograda, dobila je 16 glasova kritičara iz Beograda, Niša, Novog Sada, Užica, Sombora, Nikšića i Kosovske Mitrovice, saopštio je novinar kulturne rubrike "Večernjih novosti" Dragan Bogutović.

Nagrada koju dodeljuju kompanija "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara Srbije sastoji se od plakete - reljefa s likom Meše Selimovića (rad Miroslava D. Savića), povelje i novčanog iznosa koji će biti utvrdjen naknadno, rekao je Bogutović.

Proglašenju u prostorijama Književno-prosvetne zajednice Srbije prisustvovao je i laureat Novica Tadić, koji je istakao da je poezija "suština književnosti", kao i da je "pesnička produkcija u Srbiji tokom prošle godine bila vrsna".

Tadić je istakao da, kao i Meša Selimović, piše Vukovim jezikom, koristeći leksiku stare Srbije i pokušavajući da sačuva od zaborava arhaični jezik predaka.

Nagrada "Meša Selimović" Tadiću će biti uručena početkom marta u u Skupštini Beograda.
Kritičari su za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović" predložili 89 naslova.

Drugo mesto osvojio je roman "Komo" Srdjana Valjarevića, u izdanju "Samizdata B92", za koji je glasalo 12 kritičara, a na trećem mestu su, s po devet glasova, romani "Preljubnici" Vide Ognjenović (Stubovi kulture), "Azil" Sanje Domazet (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva) i "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" Svetislava Basare (Dereta).

Nagrada "Meša Selimović" prvi put je dodeljena 1988. godine Dubravki Ugrešić za knjigu "Forsiranje romana reke".

Zbirka Novice Tadića je sedma pesnička knjiga kojoj je dodeljeno to priznanje. Prošlogodišnji laureat je Miro Vuksanović za roman "Semolj zemlja".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE