• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Safikada, prva banjalučka opera

Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije svoju prvu operu, po legendi o nesrećnoj lepotici Safikadi, čija je grobnica i danas "oltar" banjalučkih zaljubljenih parova.

Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije svoju prvu operu, po legendi o nesrećnoj lepotici Safikadi, čija je grobnica i danas "oltar" banjalučkih zaljubljenih parova.

Opera je inspirisana poemom "Safikada", koju je 1978. godine napisao banjalučki publicista, književnik i novinar Radija Republike Srpske Slavko Podgorelec, preneli su lokalni mediji.

Po legendi, mlada Banjalučanka Safikada zaljubila se u vojnika koji je služio u tvrdjavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna, ali idilu je pokvario poziv na daleki front. Safikada je teško podnela odlazak svog voljenog, a ubrzo je do nje stigla i strašna vest da je njen voljeni izgubio život na Dalekom istoku.

U očajanju, Safikada je obukla naljepše svadbeno ruho i pohitala pred top na tvrdjavi Kastel, koji svakog dana označava podne. Tačno u podne, Safikada je stala pred top i otišla u smrt da bi večno bila sa svojim voljenim.Mesto na kojem je sahranjena mlada Safikada nije sa sigurnošću utvrdjeno - neki kažu da je ona prvobitno sahranjena u kompleksu Ferhadije u Safikadinom turbetu, koje je uništeno miniranjem Ferhadije 1993. godine, dok drugi smatraju da se Safikadin grob nalazi na početku ulice koja vodi od tvrdjave Kastel.

Pri rekonstrukciji Safikadinog groba 1987. godine, utvrdjeno je da na dubini od jednog metra, ispod donje ivice spomen groba, postoji ljudski kostur položen u smeru zapad-istok. "Prema strukturi kamena, upotrebi klamfi i obradi, kao i monumentalnosti nadgrobne ploče, grob se može smestiti na kraj 16. veka", naveo je u izveštaju o grobnici arheolog Boris Graljuk.

Safikadin navodni grob danas služi kao paganski oltar brojnim zaljubljenim dušama koje na dan zaljubljenih tamo dolaze da zapale sveću ili ostave ceduljice sa napisanom željom.

(MONDO; foto Banjalukalive.com)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE