• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenačka kinoteka gostuje u Beogradu

Slovenačka kinoteka će, verovatno posle Kanskog festivala gostovati u Beogradu, čime će uzvratiti na nedavnu posetu Jugoslovenske kinoteke Ljubljani.

Slovenačka kinoteka će, verovatno posle Kanskog festivala gostovati u Beogradu, čime će uzvratiti na nedavnu posetu Jugoslovenske kinoteke Ljubljani.

Jugoslovenska kinoteka je krajem prošlog meseca dve nedelje gostovala u Slovenačkoj kinoteci, gde je predstavila 25 filmova - poseta je bila veoma zapažena i "prevazilazi značaj susreta dve arhive", rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Prema njegovim rečima, četvoročlana delegacija Kinoteke je imala niz bilateralnih susreta, uključujući one sa najvišim predstavnicima vlasti, razgovaralo se o saradnji i tokom posete "nije bilo povišenih tonova, niti priča o sukcesiji".

Kako je Zelenović pojasnio, slovenački filmski fond je u vreme raspada nekadašnje SFRJ iz Jugoslovenske kinoteke bez problema prebačen u Sloveniju, što je tamo ocenjeno kao "veliki gest".

"Slovenačka kinoteka je izuzetno organizovana i zainteresovana je za neke materijale" koje ima Jugoslovenska kinoteka, rekao je Zelenović i dodao da su njenu delegaciju primili istaknuti slovenački filmski radnici, kao što su Franci Slak, Milan Ljubič i Danilo Hočevar.

Prvo njeno gostovanje bilo je u Republici Srpskoj, usledila je Slovenija, "a bilo bi dobro da se nastavi i u drugim bivšim republikama Jugoslavije", ocenio je prvi čovek Jugoslovenske kinoteke.

Gostovanje je počelo 22. januara projekcijom filma "Krunisanje kralja Petra Prvog Karadjordjevića" (1904) Arnolda Muira Vilsona. Taj film Jugoslovenska kinoteka smatra najstarijim filmskim ostvarenjem na Balkanu.

Prikazani su "Urlik Drugi Celjski i Laslo Hundaji", "Let letača Djovanija Vidmara", kao i najstariji srpski film - "Karadjordje".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE