• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Zoran Djindjić - gradonačelnik"

Izložba "Zoran Djindjić - gradonačelnik" u sredu će biti otvorena u Starom dvoru, na desetu godišnjicu od njegovog izbora za gradonačelnika Beograda.

Izložba "Zoran Djindjić - gradonačelnik" u sredu će biti otvorena u Starom dvoru, na desetu godišnjicu od njegovog izbora za gradonačelnika Beograda.

Značajan datum iz istorije prestonice, kada je posle više od pola veka Beograd ponovo dobio demokratski izabranog gradonačelnika, biće prilika za podsećanje na poruke i vizije koje je Djindjić imao.

Skupština Beograda sa demokratskom većinom i Djindjićem na čelu grada konstituisana je posle pobede koalicije Zajedno na lokalnim izborima novembra 1996. godine i tromesečnih gradjanskih protesta zbog odbijanja vlasti da prizna izborne rezultate.

Izložba obuhvata dokumentarni materijal, fotografije, video zapise.

Koalicija "Zajedno", predvodjena Demokratskom strankom i Srpskim pokretom obnove, osvojila je na izborima 23,8 odsto glasova, a u Beogradu je, za razliku od drugih mesta u Republici, dobila većinu glasova i izborila se za funkciju gradonačelnika prestonice.

Nakon tri meseca neprekidnih demonstracija i zahteva gradjana da se priznaju rezultati izbora, Zoran Djindjić je 21. februara 1997. godine izabran za prvog nekomunističkog gradonačelnika Beograda, posle 1945. godine.

Protiv Djindjićevog izbora za gradonačelnika Beograda bili su odbornici Srpske radikalne stranke u Gradskoj skupštini, koji su izneli niz zamerki na njegovo političko delovanje i optužili ga za povezanost sa nemačkom službom državne bezbednosti.

Prvo što je kao novoizabrani gradonačelnik učinio bilo je uklanjanje crvene petokrake, simbola jugoslovenskih komunista, sa gradske kuće.

Djindjić je posao gradonačelnika obavljao samo sedam meseci, a razlog je što je usledio raspad opozicione koalicije.

U političkoj biografiji Zorana Djindjića zabeleženo je da je bio poslanik u sva tri višestranačka saziva republičkog parlamenta (1990.,1992. i 1993. godine), kao i u Veću republika Savezne skupštine.

Tokom 2000. bio je jedan od koordinatora Saveza za promene i menadžer izborne kampanje DOS-a, koja je dovela do njegove ubedljive pobede na saveznim izborima u septembru 2000. godine, kao i u decembru iste godine na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Zoran Djindjić je rodjen 1. avgusta 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Po obrazovanju je bio filozof - diplomirao je 1974. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1979. na Univerzitetu u Konstancu u Nemačkoj.

Kao student je učestvovao u brojnim opozicionim aktivnostima - zbog pokušaja da organizuje nedržavnu studentsku organizaciju, zajedno sa studentskim vodjama iz Zagreba i Ljubljane, osudjen je na godinu dana zatvora uslovno, posle čega je napustio zemlju.

Krajem 80-tih godina, Djindjić se vraća u zemlju i angažovan je kao profesor filozofije na Univerzitetu u Novom Sadu.

Radio je i u Institutu društvenih nauka u Beogradu. U tom periodu je pisao u časopisima "Stav", "Književne novine", "Književna reč" i "Borba". Autor je knjiga "Subjektivnost i nasilje", "Jesen dijalektike" i "Jugoslavija kao nedovršena država".

Zoran Djindjić je jedan od osnivača Demokratske stranke - na godišnjoj skupštini održanoj septembra 1990. izabran je za predsednika Izvršnog odbora, a januara 1994. postaje lider te stranke.

Djindjić je od 25. januara 2001. bio predsednik Vlade Srbije, na čijem se čelu nalazio sve do 12. marta 2003. godine, kada je na njega izvršen atentat u dvorištu Vlade Srbije.

Odlukom Skupštine grada, deo trga oivičen beogradskim ulicama Francuskom, Makedonskom, 29.novembra i Braće Jugovića dobio je naziv "Plato dr Zorana Djindjića".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE