• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest decenija BDP-a

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) obeležilo je 60. rodjendan svečanom dodelom godišnjih nagrada svojim zaslužnim umetnicima i promocijom monografije o tom teatru.

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) obeležilo je 60. rodjendan svečanom dodelom godišnjih nagrada svojim zaslužnim umetnicima i promocijom monografije o tom teatru.

Upravnik BDP-a Nebojša Bradić otkrio je, pre početka svečanosti, na ulazu u pozorište, spomen-ploču prvoj generaciji glumaca tog teatra. Potom su najmladji glumci BDP-a, u aleji ispred pozorišne zgrade, pored breza koje su pre pola veka zasadili tadašnji mladi glumci, zasadili nove mladice.

Počeci teatra na Crvenom krstu bili su obeleženi hrabrošću mladog ansambla da se suoči s novom dramaturgijom posleratnog sveta, kroz komade Milera, Olbija, Vilijemsa, O'Nila, a nova generacija umetnika BDP-a nastoji da zadrži taj kontinuitet, rekao je Bradić na svečanosti koja je upriličena na Velikoj sceni BDP-a.

Godišnja nagrada BDP-a "Tatjana Lukjanova" uručena je glumcu Draganu Petroviću Peletu za ulogu Šulca u predstavi "Bluz za Mesiju" Artura Milera, u režiji Jagoša Markovića, dok su godišnje nagrade BDP-a za umetnička ostvarenja dobile glumice Nataša Ninković i Ljubinka Klarić.

Nakon uručenja nagrada na scenu je, praćen burnim ovacijama publike, izašao doajen BDP-a, glumac Rade Marković, koji je podsetio goste na početke rada "teatra na Krstu".

Ansambl tadašnjeg teatra koji je radio u sklopu doma kulture bio je suočen s brojnim problemima, ne samo s nedostatkom tehničke opreme, nego i sa sukobima s vlašću zbog avangardnog repertoara.

Marković je davne 1951. godine igrao u predstavi "Smrt trgovačkog putnika" Artura Milera kojom je, u vremenu kada su pozorišnom scenom Srbije dominirali ideološki obojeni komadi sovjetskih i jugoslovenskih autora, BDP utro put avangardnog srpskog pozorišta.

U okviru svečanosti predstavljena je i monografija o Beogradskom dramskom pozorištu koju je priredio teatrolog Feliks Pašić. "Beogradsko dramsko pozorište imalo je istoriju koja liči na dramu s više činova. Svaki od tih činova pripada drugom žanru, od kojih je jedan i farsa, a ova knjiga govori upravo o tome", rekao je Pašić.

Obeležavanje jubileja biće nastavljeno 22. februara, kada će na velikoj sceni BDP-a 50. put biti izvedena predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda", dok će 26. februara na novoj sceni biti održana premijerna obnova komada "Zver na Mesecu". Za 28. februar, na velikoj sceni, zakazana je i praizvedba komada "Disharmonija" Sanje Domazet, u režiji Nebojše Bradića.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE